Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Guvernul încearcă să găsească și alte surse de aprovizionare

11 feb. 2022,, 08:45   Societate
2703 7

În condițiile care Republica Moldova procură gaz natural doar din Federația Rusă, Guvernul de la Chișinău încearcă să indentifice și alte surse de aprovizionare.

Recent, miniștrii Andrei Spînu și Nicu Popescu au purtat discuții despre posibilitatea de a procura gaz din Azerbaidjan, prin coridorul sudic a gazelor. Cu toate acestea, autoritățile nu sînt gata să estimeze calculele necesare. În schimb, președintele MoldovaGaz afirmă că, dacă și se va ajunge să cumpărăm gaz prin acest coridor, tariful nu va fi mai mic decît de la ruși, notează Noi.md cu referire la tv8.

„Politica ministerului și a Guvernului Republicii Moldova este de a diversifica sursele de livrare a gazelor, asta vom face in continuare. -Cît de real este? - Anul trecut a fost primul an cînd Azerbaidjan a exportat în UE în jur de 10 miliarde de metri cubi. Acest traseu, de transport de gaze, din Caucaz, spre Europa, inclusiv spre R. Moldova, este real.”

Totuși, întrebat despre cît ar putea costa aducerea gazului natural prin coridorul sudic, Andrei Spînu a declarat că nu există încă niște calcule. Subiectul a fost abordat și de ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, la întrevederea cu omologul său azer.

„Urmărim cu atenție și avem multiple dialoguri cu partenerii noștri din domeniul energetic, cu vecinii noștri, cu alți parteneri. De asemenea, urmărim cu interes dezvoltarea coridorului sudic al gazelor. Am discutat puțin despre modul de funcționare al parteneriatelor cu țările din sud-estul Europei și din Balcani.”


De partea cealaltă, președintele companiei MoldovaGaz, Vadim Ceban, care a participat la o emisiune online, a precizat că gazul din Azerbaidjan nu va fi mai ieftin.

„Din cauza transportării. -Care ar fi cheltuielile orientative? - Doar pentru transportare ar fi nevoie de 220 de dolari, pentru o mie de metri cubi de gaz natural.”

Potrivit dosarmedia, în primele zece luni ale anului trecut, Azerbaidjanul a transportat peste 14 miliarde de metri cubi de gaze prin Coridorul sudic al gazelor, către Turcia, Georgia, Italia, Grecia și Bulgaria. Jumătate din acest volum a fost utilizat de către consumatorii din Uniunea Europeană, potrivit președintelui azer. Coridorul sudic de gaze are sprijinul Comisiei Europene şi face parte din eforturile destinate reducerii dependenţei energetice a Europei de Rusia, care controla aproximativ 34% din piaţa de gaze naturale din Europa, potrivit Reuters și Agerpres.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?