COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 857 485 INFECTAȚI 330 799(+1505)   TRATAȚI 308 832     DECESE 7576(+41)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2959
Puterea stiri: 6923
Coronavirus stiri: 7690

Guvernul este învinuit de discriminare

15 sep. 14:03   Societate
3315 0

După ce Ministerul Sănătății a supus consultărilor publice proiectul Hotărîrii Guvernului „Privind aprobarea proiectului de lege pentru modificarea Legii cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgenţă în sănătate publică şi modificarea unor acte normative”, document care relevă că nu va fi acordată indemnizația de 100 de mii de lei în cazul decesului lucrătorului medical infectat cu COVID-19, dacă acesta nu era imunizat, sindicaliștii din sănătate au venit cu o reacție, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

Reprezentanții Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova anunță că au examinat proiectul de hotărîre și, într-un demers expediat Guvernului, vin cu unele remarci și propuneri.

„Prin stabilirea indemnizației unice de 16 mii de lei la infectare și, respectiv, a indemnizației unice de 100 de mii de lei în cazul survenirii decesului exclusiv pentru personalul medical vaccinat, se încalcă prevederile art. 8 al Codului Muncii – Interzicerea discriminării în sfera muncii, conform căruia în cadrul raporturilor de muncă acționează principiul egalității în drepturi a tuturor salariaților. Respectiv, includerea în proiect a sintagmei ”personal medical vaccinat împotriva COVID-19” o considerăm discriminatorie. Or, politica socială a statului trebuie să fie orientată în mod egal pentru lucrători, indiferent de statutul ”vaccinat” sau ”nevaccinat””, se arată în demers.

Federația Sindicală propune:

„Acordarea indemnizației unice de 16 mii de lei la infectare și, respectiv a indemnizației unice de 100 de mii de lei în cazul survenirii decesului, inclusiv pentru salariații încadrați în practica liberă/individuală a medicului de familie și a celor care activează în cadrul prestatorilor privați de asistență medicală primară, precum și pentru personalul medical din asistența medicală stomatologică, în special în cazul serviciilor medicale stomatologice de urgență, care activează în condiții de risc ridicat de a se infecta; Includerea salariaților Agenției Naționale de Sănătate Publică implicați în diagnosticul și supravegherea cazurilor și focarelor de COVID-19, care au decedat ca urmare a infectării cu COVID-19 la locul de muncă, în categoriile personalului eligibil de a beneficia de indemnizația unică în mărime de 100 de mii de lei; Menținerea dreptului de a beneficia de indemnizația unică în mărime de 100 de mii de lei la deces pentru personalul medical din serviciile medicale de înaltă performanță, nemijlocit implicat în desfășurarea activităților medicale de combatere cu COVID-19 (conform proiectului propus spre avizare, această categorie de personal nu se mai regăsește în categoriile de personal eligibile de a beneficia de acest drept)”, explică sindicaliștii.


Realitatea.md precizează că aceasta nu este o decizie finală. Documentul în cauză a fost supus consultărilor publice, care se vor încheia pe data de 19 septembrie.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Ce veți face dacă tariful pentru încălzirea cu gaze va fi extrem de ridicat?
🔽🔽