X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Guvernul a sprijinit inițiativa de instituire a Zilei Naţionale a Alimentaţiei

11 sep. 2019,, 16:51   Societate
1613 0

Ziua Națională a Alimentației va fi marcată anual la 16 octombrie, potrivit un proiect de hotărîrea a Parlamentului, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de un grup de deputați, proiect avizat pozitiv miercuri, 11 septembrie, de Guvern.

Instituirea Zilei Naţionale a Alimentaţiei va alinia Republica Moldova la bunele practici internaţionale, se arată în aviz.

Proiectul a fost elaborat în scopul creşterii gradului de conştientizare publică asupra problemelor privind alimentaţia la nivel mondial şi solidarizarea în lupta împotriva foametei, a malnutriţiei şi a sărăciei.

La sesiunea a XX-a a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) de la Roma, din noiembrie 1979, s-a decis marcarea Zilei mondiale a alimentaţiei la 16 octombrie. Adunarea Generală a ONU a ratificat această decizie la 5 decembrie 1980 şi a cerut guvernelor şi organizaţiilor internaţionale, naţionale şi locale să celebreze în fiecare an Ziua mondială a alimentaţiei, care a fost marcată pentru prima dată în 1981. Peste 150 de ţări, inclusiv Republica Moldova, marchează, la 16 octombrie, Ziua mondială a alimentaţiei, declarată de Adunarea Generală a ONU.

Anual, pe glob, se aruncă în jur de 88 milioane de tone de produse alimentare. Motivele ce conduc la acest lucru sînt: alterarea rapidă a unor alimente, estimarea greşită a cantităţii de alimente necesare pentru consumul zilnic, dar şi procurarea alimentelor în exces.


Astfel, Guvernul constată că este absolut necesar de a promova ”cultura consumului” în societate pentru diminuarea risipei alimentare și raționalizarea consumului de alimente, cît și pentru dezvoltarea și modernizarea agriculturii în vederea asigurării bunăstării și ridicării nivelului de trai a populației, în special în mediul rural. „În contextul celor enunţate, considerăm indispensabil instituirea unei zile de sărbătoare dedicate alimentaţiei, astfel încît, să creştem gradul de conştientizare publică asupra necesităţii investiţiilor în agricultură la nivel naţional şi mondial, să promovăm principiile pentru o ”alimentație sănătoasă”, se mai menționează în aviz.

Totodată, cabinetul de miniștri propune revizuirea Hotărîrii Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în vederea divizării sărbătorilor naționale de semnificație aparte și înaltă valoare națională cum ar fi Ziua Independenței, Ziua Constituției, Ziua Suveranității, de alte zile de sărbătoare sau comemorative precum Ziua Împotriva Consumului și Traficul Ilicit de Droguri, Ziua Concurenței, Festivalul Național al Mărului ș.a.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, circa 44 la sută din cheltuielile populației sînt destinate pentru necesarul de consum alimentar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?