COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Guvernul a lărgit lista persoanelor care pot beneficia de pașapoarte diplomatice

Guvernul a lărgit lista persoanelor care pot beneficia de pașapoarte diplomatice

Lista persoanelor care pot beneficia de pașapoarte diplomatice a fost lărgită. Printre ei se numără directorul, și adjunctul din cadrul Serviciului de Pază și Securitate de Stat, precum și alți colaboratori ai instituției care vor asigura paza demnitarilor în deplasările în afara țării.

O decizie în acest sens a fost aprobată de Guvern în ședința din 3 iulie, scrie tv8.md.

O altă modificare este excluderea obligativității deținerii exclusive a cetățeniei RM de către titularii pașapoartelor diplomatice și de serviciu, dat fiind faptul că legislația națională acceptă pluritatea de cetățenii, se spune în nota informativă a proiectului.


De asemenea, proiectul prevede o nouă categorie de persoane care vor beneficia de pașaport de serviciu, în speță Directorul și Directorul-adjunct al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, precum și colaboratorii Serviciului de Protecție și Pază de Stat, care vor asigura protecția persoanelor de stat în cadrul deplasărilor peste hotarele tarii.

„Serviciul de Protecție și Pază de Stat este instituția ce se subordonează direct Președintelui Republicii
Moldova, astfel Directorul și Directorul-adjunct al serviciului respectiv sînt numiți și eliberați din funcție prin decret al Președintelui Republicii Moldova. Persoanele vizate reprezintă interesele Republicii Moldova și ale instituției respective peste hotarele țării. Prin urmare aceste persoane, în funcție de specificul misiunii de protecție, însoțesc și asigură protecția persoanelor protejate în afara țării”, se spune în nota informativă a proiectului.

Totodată, în categoria beneficiarilor de pașapoarte diplomatice au fost efectuate completările de rigoare în privința persoanelor din cabinetul ministrului afacerilor externe și integrării europene.

Proiectul conține și o prevedere, potrivit căreia, autoritatea care a solicitat perfectarea pașaportului diplomatic sau de serviciu pentru un angajat, este obligată să înștiințeze, în termen de 5 zile lucrătoare, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene despre pierderea acestui drept de către angajat. Adițional, titularul pașaportului va fi obligat să predea pașaportul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene în termen de 5 zile lucrătoare din ziua pierderii acestui drept.

Pașaportul diplomatic oferă deținătorilor săi o serie de facilități la trecerea frontierei de stat. Deținătorii lui nu stau în rînd la punctele vamale și nu sînt supuși unui control riguros.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load