X 
Incendii stiri: 685
Cazul Șor stiri: 580
Preşedintele stiri: 3725

Guvernul a economist aproximativ un sfert din banii alocați în fondul de compensații

23 mai. 08:00   Societate
2343 0

Guvernul a acordat compensații în valoare de aproape 3,8 miliarde de lei în sezonul rece al anului, în cadrul Programului „Ajutor la contor”, dintr-un fond total de cinci miliarde.

Peste două treimi din acești fond au fost oferiți de partenerii externi, în primul rînd de Comisia Europeană, potrivit unui raport prezentat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, notează radiomoldova..

Instituția precizează că în următorul sezon rece, consumatorii care folosesc combustibili solizi, cum ar fi lemnele, vor fi eligibili pentru o plată lunară care va atenua impactul prețurilor. Aceste modificări vor asigura acoperirea tuturor tipurilor de încălzire prin sistemul compensații.gov.md.

Datorită iernii mai calde, dar și a reducerii consumului de energie, Guvernul a economist aproximativ un sfert, sau peste 1,2 miliarde de lei din fondul de compensații. Ministerul precizează că 3,4 miliarde de lei din cele 5 prevăzute în bugetul alocat pentru compensații au venit de la instituții internaționale și state occidentale. Cei mai mulți bani - 1,4 miliarde de lei, au fost alocați de Comisia Europeană, urmată de un fond fiduciar al Băncii Mondiale, la care au participat și unele state - aproape 840 de milioane de lei.

Ministerul precizează că, în perioada rece a anului 2022-2023, peste 760 de mii de gospodării au solicitat compensații pentru consumul de gaze naturale, energie termică și energie electrică. Cea mai mare parte din consumatori - 80 la sută - au primit cel mai înalt grad de vulnerabilitate energetică.


În cadrul programului, în medie, o familie a beneficiat de 850 de lei ajutor pentru gazele naturale, 900 de lei la energie termică și 55 lei pentru energie electrică. Totodată, în această vară, Ministerul Energiei va implementa un program de Eco vouchere pentru înlocuirea aparatelor casnice vechi cu altele noi, fapt care va eficientiza consumul energetic.

Amintim că programul guvernamental „Ajutor la Contor” presupune acordarea compensațiilor pentru consumul de energie electrică, termică și gaze naturale în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică atribuit cetățenilor. Precizăm că persoanel au beneficiat de compensații pînă în luna martie, inclusiv.

2
0
0
2
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?