X 
Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 586
Preşedintele stiri: 3727

Guvernul a creat premisele necesare pentru scăderea tarifului la gaze naturale, în regim accelerat

31 mai. 17:48   Societate
2119 2

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va avea pîrghiile necesare pentru a interveni rapid în revizuirea tarifelor pentru furnizarea gazelor naturale. O Dispoziție în acest sens a fost aprobată, astăzi, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean.

Astfel, SA „Moldovagaz” va prezenta ANRE cererea privind ajustarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în termen de 2 zile lucrătoare de la data recepționării de la SA „Energocom” a prognozei prețului de vînzare a gazelor naturale pentru perioada iunie-decembrie 2023. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să aprobe noile tarife în termen de 3 zile de la recepționarea cererii.

De asemenea, membrii Comisiei au stabilit o corecție de echitate pentru întreprinderile care trec la un furnizor ce activează cu prețuri nereglementate. În acest caz, consumatorii finali vor fi obligați să achite devierile tarifare restante. Totodată, începînd cu 30 iunie, consumatorii finali vor putea procura gaze naturale fie de pe piața reglementată, fie de pe cea liberă, dar nu simultan.

Potrivit textului Dispoziției, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, la următoarea ajustare a tarifelor și a prețurilor reglementate a S.A. ,,CET-Nord”, va compensa reciproc componentele de corectare a venitului reglementat aferent energiei termice livrate și energiei electrice produse, în mărimi egale.

O altă prevedere se referă la ridicarea interdicției de export al zahărului, instituită la 1 martie 2022. Pentru a asigura în continuare securitatea alimentară a țării, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va monitoriza fluxul de export al zahărului o dată la trei zile și va propune măsuri de intervenție, în caz de necesitate.


De asemenea, membrii CSE au permis solicitarea și acordarea concediilor sociale cu întîrziere, pe tot parcursul stării de urgență, funcţionarilor publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care urmau să beneficieze de concediu paternal în perioada 24 februarie – 09 iunie 2022.

4
2
1
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?