COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 828 466  INFECTAȚI  316 529(+1115)   TRATAȚI 296 577     DECESE 7241 (+35)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2947
Puterea stiri: 6861

Guvernarea ia în considerare instituirea „pensiei pentru o carieră lungă”

18 sep. 10:46   Societate
5050 3

În Republica Moldova ar putea fi instituit modelul pensiei pentru o carieră lungă, care va exclude plafonul vîrstei de pensionare.

Guvernarea PAS spune că examinează un astfel de scenariu pentru a le oferi posibilitatea tuturor celor care vor să muncească, s-o facă, indiferent de vîrstă. Potrivit experților economici, guvernarea PAS n-are altă soluție decît să revizuiască legea privind reducerea vîrstei de pensionare, pentru a menține sustenabilitatea sistemului de pensii, notează IPN.

Deputații PAS spun că, deocamdată, nu au decis care va fi soarta legii aprobate în 2020 privind reducerea vîrstei de pensionare de la 1 ianuarie 2022. Reprezentanții guvernării spun că acum sînt examinate mai multe opțiuni, inclusiv oferirea posibilității ca oameniir să muncească fără a impune o limită de vîrstă.

„Vrem să creăm o alternativă pentru cei care au un stagiu de cotizare mai mare decît stagiul deplin, să nu existe vîrstă de pensionare, în general. Să mergem pe ideea că dacă o persoană a contribuit un anumit număr de ani, indiferent de vîrsta pe care o are, să poată ieși la pensie. Noi am numit această măsură o pensie pentru carieră lungă, este un model existent în Franța. Noi vrem să facem calculele ca să stabilim care ar fi stagiul de cotizare suficient de lung ca să asigurăm sustenabilitatea sistemului, pe de altă parte să le recunoaștem celor care au lucrat o perioadă îndelungată dreptul de a se pensiona mai devreme”, a spus deputatul PAS Dan Perciun în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Experții spun că realitățile economice și demografice din Republica Moldova îi presează pe guvernanți să ia o decizie în privința legii ce vizează reducerea vîrstei de pensionare. Potrivit lor, reducerea vîrstei de pensionare ar însemna subvenționarea masivă a fondului de pensii din bugetul de stat, iar Republica Moldova nu-și permite astfel de politici.


„Dacă nu se majorează vîrsta de pensionare treptat, altă ieșire nu există. Vîrsta de pensionare este mai mare în statele avansate economic. Politicienii vor trebui să revizuiască această lege. În plus, este foarte important să crească încrederea populației în faptul că odată contribuind la sistemul de pensii, cetățeanul nu va fi jefuit, și pensia pe care o va primi va fi una onestă. Dacă cetățeanul va crede în sistemul de pensionare atunci dorința să se pensioneze devreme va dispărea”, a spus expertul economic, Viorel Gîrbu.

Încă în decembrie 2020, majoritatea parlamentară tacită de atunci PSRM-Șor a aprobat legea privind micșorarea vîrstei de pensionare. Dacă nu va fi abrogată sau revizuită, legea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022 și va presupune pensionarea femeilor la vîrsta de 57 de ani, iar a bărbaților - la 62 de ani.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽