X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Grosu nu este sigur că Moldova poate primi refugiați din Afganistan

3 sep. 2021,, 08:41   Societate
2431 9

Republica Moldova nu este pregătită, deocamdată, să găzduiască refugiați din Afganistan. Cel puțin așa a lăsat să se înțeleagă președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a declarat că acest subiect nu a fost discutat încă.

Asta deși Moldova figurează în lista țărilor semnatare ale „Declarației comune privind asigurările de călătorie în caz de evacuare din Afganistan”, publicată pe site-ul Departamentului de Stat al SUA. În același timp, PCRM susține că această situație este una înjositoare pentru cetățenii moldoveni, pentru că fie „oamenii buni prostesc moldovenii, fie SUA a considerat lipsit de necesitate să discute cu ei acest subiect și pur și simplu i-a pus în fața faptului împlinit”.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, nu a putut oferi un răspuns clar referitor la faptul dacă Moldova este pregătită și în ce măsură, să adăpostească refugiați din Afganistan. „Nu am avut o discuție la firul ierbii, referitor la această solicitare. Cred că o să obținem mai multe informații și o să analizăm dacă e posibil așa ceva și în ce măsură noi putem contribui, pentru că trebuie să înțelegem că este o criză umanitară. E vorba de copii, de mame, de ziariști, de reprezentanți ai societății civile, care în momentul de față se află în mare pericol în Afganistan”, a declarat Igor Grosu.

„Trebuie să vedem în ce măsură ne putem aduce contribuția, nu trebuie să rămînem indiferenți. E un regim care e departe de valorile occidentale, mă refer la talibani, și primii care vor fi afectați sînt ziariștii, liderii societății civile, doamnele care au apucat ceva timp de emancipare, s-au poziționat în societatea afgană. Acum lucrurile au regresat și este regretabil”, a mai adăugat președintele Parlamentului.

Pe de altă parte, Partidul Comuniștilor din Moldova se declară indignat de situația creată.


„Este curios faptul că primele persoane din țară, în particular președintele Parlamentului și prim-ministra, declară că nu au existat discuții cu privire la acest subiect.

Aici sînt 2 variante. Fie „oamenii noștri buni” prostesc propriii cetățeni, fie, ceea ce este considerabil mai grav, Departamentul de Stat al SUA nu a considerat necesar să discute cu ei această problemă, ci pur și simplu au postat documentul și i-au pus în fața faptului împlinit. În ambele cazuri, situația este una extrem de înjositoare pentru statul suveran și cetățenii săi”, se precizează într-un comunicat al PCRM.

„Dacă Declarația este una comună, societatea are dreptul să cunoască cine anume din R. Moldova a semnat-o. Și de ce despre acest fapt nu cunoaște nimic nici președintele Parlamentului, nici prim-ministra. Și este posibil oare ca astfel de documente să fie semnate de o republică parlamentară ocolind organul legislativ?”, se mai menționează în comunicat.

Republica Moldova a semnat, alături de alte circa 100 de țări, „Declarația comună privind asigurările de călătorie în caz de evacuare din Afganistan”. Documentul a fost publicat pe site-ul Departamentului de Stat al SUA, pe 29 august, și prevede, printre altele, că statele semnatare permit talibanilor călătoriile pe teritoriul lor, și solicită acestora să le permită afganilor care doresc să părăsească țara, să o facă fără impedimente.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?