Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

Grosu, despre demiterile în lanț de la Curtea de Apel: „CSM o să găsească soluții”

4 mai. 11:14   Societate
2663 0

Consiliul Superior al Magistraturii va iniția un concurs pentru ocuparea funcțiilor vacante de magistrat la Curtea de Apel sau vor fi transferați judecători de la alte instanțe.

Declarația a fost făcută presei, de către președintele Parlamentului Igor Grosu, în contextul demisiilor în lanț de la Curtea de Apel, notează Noi.md cu referire la radiomoldova.

„Vedeți, unii atît de tare s-au emoționat că au început a depune cereri de plecare din sistem. Sunt foarte finuți, foarte sensibili la schimbările climatice, politice, evaluările îi deranjează. La treabă, oameni buni! Și atunci cînd o să fie evaluat, evaluatorii o să se uite și o să spună ce dosar o condus și care o fost finalitatea. Dar dacă l-o murat, scuzați, termenul ăsta deja uzual, pînă i-a trecut termenul de prescripție, nu-i clar că lumea nu va aștepta pensia? O să găsească soluții CSM. O să deschidă concurs pentru ocuparea acestei funcții, o să se transfere, probabil, dintr-o altă judecătorie. O să fie găsite soluții, nu-i un capăt de țară”, a declarat Igor Grosu.

În același timp, șefa Procuraturii Anticorupție și-a exprimat îngrijorarea privind demiterea în masă de la Curtea de Apel. Potrivit acesteia, acest lucru ar putea tergiversa și mai mult examinarea și finalitatea dosarelor de rezonanță.

În același timp, Comisia Vetting a anunțat că a recepționat documentele necesare pentru evaluarea celorlalți 20 de judecători ai Curții de Apel. Este vorba despre formularele privind declarația de avere și interese personale pentru ultimii 5 ani, declarația privind lista persoanelor apropiate din sistemul judiciar, al procuraturii și din serviciul public, dar și chestionarul de Etică.


În perioada care urmează, Comisia Vetting va colecta informații relevante pentru evaluare, avînd acces la sistemele informaționale care conțin datele necesare pentru realizarea procesului de verificare și va solicita informații de la entități publice și private.

De asemenea, Comisia va putea primi și analiza informații transmise anonim care vizează subiecții sau alte persoane implicate în evaluare, cu condiția ca acestea să fie specifice, relevante și suficient de întemeiate pentru a fi verificate.

Subiecții evaluării vor fi examinați de Comisie în două complete formate din trei membri, așa cum stabilește legea.

2
0
0
2
81

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?