Grosu, despre cedarea unui bloc al Bibliotecii Naționale Mitropoliei Basarabiei

16 mar. 09:30   Societate
1926 0

„Nu poți veșnic numai să ceri”. Astfel a comentat șeful Legislativului, Igor Grosu, inițiativa prin care o aripă a Bibliotecii Naționale din Chișinău va fi transmisă cu titlu gratuit din proprietatea statului în proprietatea Mitropoliei Basarabiei.

„O să găsim resurse pentru a investi într-un edificiu modern. Clădirea își va păstra autenticitatea”, a declarat Igor Grosu, la emisiunea „Secretele Puterii”.

„Deja se conturează soluții pentru o bibliotecă modernă, pentru condiții adecvate la ceea ce noi avem în acea clădire. Plasarea temporară a acelui tezaur s-a transformat în permanent. Așa și a rămas de 30 de ani. O să găsim resurse pentru a investi într-un edificiu modern. Nu vreau să dau multe detalii acum”, a declarat Igor Grosu.

Intenția PAS de a transmite o clădire din centrul Chișinăului în proprietatea Mitropoliei Basarabiei a stîrnit un val de critici la Chișinău. Fostul ministru al Justiției, fostul judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului din Moldova, expert în domeniul dreptului, Stanislav Pavlovschi, este de părerea că prin transmiterea clădirii Bibliotecii Naționale a Moldovei în folosința Mitropoliei Basarabiei, autoritățile țării creează un precedent periculos.

Cu o reacție pe rețelele sociale a venit și jurnalista Nata Albot, care a spus că astfel de decizii încalcă grav valorile pentru care PAS a fost votat.


Totodată, peste 2000 de persoane au semnat deja petiția în sprijinul Bibliotecii Naționale a Moldovei, care este pe cale de a fi lipsită de cladirea în care este păstrată colecția de patrimoniu național scris.

Petiția online a fost inițiată de Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, menționînd că în această clădire istorică, se află nucleul de patrimoniu al Bibliotecii Naționale, zestrea spirituală a locuitorilor Republicii Moldova.

Petiția online poate fi semnată AICI

2
0
0
0
24

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий