Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Grosu despre activitatea Procuraturii Anticorupție: vom crește presiunea

2 feb. 07:45   Societate
2694 0

Parlamentul a oferit toate instrumentele necesare Procuraturii Anticorupție pentru a activa în conformitate cu legea.

O spune președintele Parlamentului, Igor Grosu, după ce ieri deputații au majorat efectivul-limită al Procuraturii Anticorupție. Șeful Legislativului spune că salariul procurorilor, care au promovat vetting-ul, va fi majorat, în același timp, va crește și presiunea pe procurorii anticorupție ca să existe finalitate pe dosarele de rezonanță, notează IPN.

Ieri, cu votul deputaților PAS, a fost majorat efectivul-limită al Procuraturii Anticorupție cu 54 de unități de personal. Președintele Parlamentului spune că odată cu creșterea capacității instituționale, Procuratura Anticorupție are toate pîrghiile pentru a activa fără a admite tergiversarea dosarelor.

„Am dat poziții suplimentare în cadrul Procuraturii Anticorupție. Pentru că avem o evaluare a partenerilor străini, care atestă că Procuratura Anticorupție are puțini ofițeri de investigație, puțini specialiști în analiza riscurilor. Și sediu este. A trebuit și pe interior să conving fracțiunea să facem această infuzie de ce au nevoie. Modificăm și legislația astfel încît să nu se mai speculeze pe seama termenului de prescripție. Au toate instrumentele. Vor trece și vetting-ul. Încă o măsură nepopulară este decizia de a le majora salariul. Trebuie să le majorăm salariul celor care trec vetting-ul ca să aibă o garanție și să meargă hotărît în luptă. Dar pe măsură ce le oferim toate aceste lucruri, vom crește și presiunea. Nu văd altă modalitate. Scuzele nu mai rezistă. Altfel, îi voi lua cu mine la întîlnirile cu alegătorii”, a spus președintele Parlamentului în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

În același timp, șeful Legislativului a menționat că guvernarea a pus pe pauză proiectul ce vizează modificarea Legii Procuraturii. Decizia are loc după ce a fost aprobat în prima lectură un proiect de lege potrivit căruia procurorul general nu este selectat în baza punctajului acumulat la evaluarea profesionalismului și integrității, ci în baza majorității voturilor membrilor CSP.

„Sunt discuții asupra modalității de alegere a procurorului. Se discută între punctaj versus vot. Dar noi deja am văzut cum funcționează punctajul. De aceea, ne-am gîndit la un sistem mixt. Am decis să-i lăsăm pe cei din Consiliul Superior al Procurorilor să discute, pentru că, pînă la urmă, ei trebuie să aplice acest instrument. Ne-am gîndit că nu e judicios să forțăm nota cu aceste modificări, am dat proiectul într-o parte. Dacă va fi nevoie să intervenim, vom interveni”, a mai spus Igor Grosu.

Potrivit Consiliului Superior al Procurorilor, la concursul pentru funcția de procuror general s-au înscris șase candidați, dintre care actualul șef interimar adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi și actualul procuror general interimar, Ion Munteanu. Potrivit legii, procurorul general este numit de președintele Republicii Moldova, la propunerea CSP, pentru un mandat de șapte ani.

1
0
0
2
39

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?