Gripa aviară se extinde în noi colțuri ale globului

16 feb. 09:43   Societate
2200 0

Gripa aviară a ajuns în noi colţuri ale globului şi a devenit endemică pentru prima dată la unele păsări sălbatice care transmit virusul păsărilor de curte, potrivit medicilor veterinari şi experţilor în boli, care avertizează că acum este o problemă pe tot parcursul anului.

Reuters a vorbit cu peste 20 de experţi şi fermieri de pe patru continente, care au spus că prevalenţa virusului în sălbăticie semnalează că focarele record nu se vor diminua curînd în fermele de păsări de curte, crescînd ameninţările la adresa aprovizionării cu alimente a lumii. Aceştia au avertizat că fermierii trebuie să privească boala ca un risc grav tot anul, în loc să concentreze eforturile de prevenire în timpul sezoanelor de migraţie de primăvară pentru păsările sălbatice.

Focarele de virus au continuat în America de Nord şi de Sud, Europa, Asia şi Africa, neînvinse de căldura verii sau de frigul iernii, de cînd o tulpină a sosit în Statele Unite la începutul anului 2022 care era genetic asemănătoare cu cazurile din Europa şi Asia.

Preţurile ouălor au stabilit recorduri după ce boala a distrus zeci de milioane de găini anul trecut, punînd în pericol o sursă de bază de proteine ieftine la îndemîna unora dintre cele mai sărace din lume, într-un moment în care economia globală are probleme din cauza inflaţiei ridicate. Păsările sălbatice sînt în primul rînd responsabile pentru răspîndirea virusului, potrivit experţilor. Păsările de apă precum raţele pot purta boala fără să moară şi o pot transmite păsărilor de curte prin fecale contaminate, saliva şi alte mijloace.

Cele mai bune eforturi ale fermierilor de a proteja efectivele sînt insuficiente.


În Statele Unite, Rose Acre Farms, al doilea producător de ouă din ţară, a pierdut anul trecut aproximativ 1,5 milioane de găini la un loc de producţie din comitatul Guthrie, Iowa, chiar dacă oricine intra în hambare trebuia să facă duş mai întîi pentru a îndepărta orice urmă de virus, a spus directorul executiv Marcus Rust. O fermă a companiei din Weld County, Colorado, a fost infectată de două ori în aproximativ şase luni, ucigînd peste 3 milioane de pui, a spus Rust. El crede că vîntul a suflat virusul din cîmpurile din apropiere, unde şi-au făcut nevoile gîştele.

Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Japonia se numără printre ţările care au suferit pierderi record de păsări de curte în ultimul an, lăsînd unii fermieri să se simtă neputincioşi.

”Gripa aviară apare chiar şi într-o nouă fermă de păsări, cu echipamente moderne şi fără ferestre, aşa că tot ce putem face acum este să-l rugăm pe Dumnezeu să ne ferească de infecţie”, a spus Shigeo Inaba, care creşte pui pentru carne în prefectura Ibaraki, lîngă Tokyo.

Păsările de curte din emisfera nordică erau considerate anterior a fi cele mai expuse riscului atunci cînd păsările sălbatice sînt active în timpul migraţiei de primăvară.

Nivelurile crescînde ale virusului, într-o gamă largă de păsări de apă şi alte păsări sălbatice, înseamnă că păsările de curte se confruntă acum cu riscuri mari pe tot parcursul anului, au spus experţii.

”Este un nou război. Este practic o veghe de 12 luni”, a spus Bret Marsh, medicul veterinar de stat din statul american Indiana.

Într-un semn că ameninţarea va persista, Marsh cere fonduri de la parlamentarii din Indiana pentru a angaja un medic veterinar suplimentar şi un specialist în sănătatea păsărilor de curte. Indiana a pierdut peste 200.000 de curcani şi alte păsări în ultimul an, în timp ce totalul deceselor din SUA depăşeşte 58 de milioane de păsări, conform datelor guvernului SUA, depăşind recordul anterior din 2015.

Virusul este de obicei mortal pentru păsările de curte, iar efectivele întregi sînt sacrificate chiar şi atunci cînd numai o pasăre este pozitivă.

0
0
2
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий