COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Grădinițele s-ar putea redeschide. În ce condiții?

Grădinițele s-ar putea redeschide. În ce condiții?

Peste o sută de primari și alți reprezentanți ai autorităților locale și centrale au participat la 17 iunie la conferința organizată de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) cu genericul „Redeschiderea grădinițelor din RM –subiect de discuții între Ministerul Educației și APL”.

Reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării au prezentat condițiile în care ar putea fi redeschise instituțiile preșcolare după ridicarea stării de urgență în sănătate publică. „Recomandările-cadru elaborate de Ministerul Educației cu suportul UNICEF trebuie aplicate în condiții de maximă siguranță pentru copii și angajații instituțiilor preșcolare și în funcție de situația din fiecare localitate”, a specificat Mariana Grama, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Secretarul de Stat Natalia Grîu a punctat că autoritățile publice locale au dreptul să decidă politica de înmatriculare a copiilor, acest proces va avea loc reeșalonat, cu deschiderea inițială a două sau trei grupe și cu selectarea inițială a copiilor a căror părinți sînt angajați în cîmpul muncii. Totodată, reprezentanții Ministerului Educației au atras atenția că în această perioadă de pandemie a crescut numărul cazurilor de violență în familie față de copii, transmite tv8.md.


Pentru a putea întruni condițiile necesare pentru redeschiderea grădinițelor, Ministerului Educației a specificat că toți copiii și angajații acestor instituții vor trebui să efectueze un control medical, doar copiii vaccinați vor putea admiși la grădiniță, instituțiile vor fi dotate cu termometre digitale și alt utilaj necesar, fiecare grupă va avea doi educatori și cel mult zece copii, angajații instituțiilor nu vor depăși vîrsta de 63 de ani, etc.

Un rol-cheie în acest proces îl vor avea părinții care vor semna mai multe tipuri de declarații asumîndu-și astfel să aducă copiii la grădiniță doar dacă aceștia sînt sănătoși. Totodată, la primul caz depistat de COVID-19 instituția preșcolară își va sista activitatea.

La eveniment au participat și reprezentanți ai asociației obștești Părinți Solidari care au solicitat autorităților redeschiderea urgentă a instituțiilor preșcolare în condiții de maximă siguranță. Potrivit reprezentanților asociației obștești, este inadmisibil ca toate instituțiile și piețele să funcționeze, iar grădinițele nu.

Viceprimarul municipiului Chișinău Angela Cutasevici a fost de părere că redeschiderea grădinițelor este o responsabilitate enormă a APL și că instrucțiunile cadru vor fi ajustate la necesitățile municipiului. Potrivit unui sondaj realizat în capitală, 60% dintre părinți și-au exprimat dorința de a aduce copiii la grădiniță.

Primarul municipiului BălțiRenato Usatîi și-a informat colegii despre rezultatele testării tuturor celor 50 de angajați ai primăriei municipiului Bălți. „Din cele 50 de persoane testate, 31 rezultatele au fost pozitive, deși doar două dintre acestea aveau unele simptome.” În acest context, primarul a solicitat testarea tuturor angajaților instituțiilor preșcolare înainte de reluarea activității acestora.

Potrivit primarului orașului Cricova Valentin Guțan, mulți dintre angajații grădinițelor au depășit vîrsta de 63 de ani, iar în asemenea condiții va fi dificil de a asigura numărul necesar de angajați în instituțiile preșcolare.

Reprezentanta Ministerului Finanțelor a atras atenția primarilor asupra necesității utilizării raționale a resurselor financiare acumulate în perioada în care aceste instituții preșcolare nu au activat. Potrivit specialistului de la Ministerul Finanțelor, aceste economii ar putea fi utilizate pentru procurarea termometrelor digitale și a altor produse necesare pentru a asigura securitatea copiilor.

Totuși, unii aleși locali au menționat că resursele economisite nu sînt atît de semnificative încît să fie posibilă procurarea tuturor celor necesare pentru asigurarea condițiilor de activitate a instituțiilor preșcolare în această perioadă de criză.

Primarul comunei Cruzești, municipiul Chișinău Violeta Crudu a prezentat rezultatele unui sondaj efectuat în localitatea sa. „Din 65 de părinți, doar 10 ar vrea să-și readucă copii la grădiniță. Pentru a redeschide grădinițele este bine mai întîi de a evalua riscurile”, a fost de părere Violeta Crudu.

Totodată, primarul de Cruzești a considerat un succes acest dialog între reprezentanții APC și APL, lucru care se întîmpla destul de rar. „Nu înțeleg de ce ne evită reprezentanții ministerelor, deoarece nu știe nimeni mai bine decît un ales local ce se întîmplă în teritoriu. Dacă se întîmplă ceva la grădiniță, de exemplu, părintele nu va merge la ANSA sau la altă instituție de stat ci, în primul rînd, va veni la primar.”

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load