X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Giulietto Chiesa: Și Chișinăul poate deveni o ”vitrină”

3 apr. 2018,, 11:01   Societate
12634 6

La finele lunii martie, Chișinăul a fost vizitat de jurnalistul italian Giulietto Chiesa, publicist notoriu și fost europarlamentar, care a acordat un interviu în exclusivitate pentru site-ul Noi.md.

Oaspetele italian a vizitat Moldova la invitația organizației obștești „Dialogum”, cu susținerea media-clubului internațional „Format А3”, pentru a treia oară. Anterior, în 2010, el a ținut în capitala noastră o prelegere publică, iar în 2012 a participat la premierea învingătorilor Concursului internațional pentru jurnaliști „Memorie nescurtă” («Некороткая память»).

În mediul profesional Giulietto Chiesa este cunoscut ca un antiglobalist convins și cunoscător al problemelor Orientului, fiind respectat ca jurnalist internaționalist. Circa 20 de ani a lucrat la Moscova pe post de reporter al ziarelor italiene L'Unità și La Stampa. A scris circa 30 de cărți, unele despre URSS și Rusia. Cele mai renumite – „Ruleta rusească”, „Adio, Rusia!” și „Zero” – au fost traduse în mai multe limbi. Chiesa scrie în italiană, dar posedă la perfecție engleza și rusa. Are în palmares zeci de investigații la cele mai complicate teme: schimbarea regimului politic în Rusia, nesfîrșitul război afgan, ”superclanul” care controlează mass-media, finanțele și politica mondială, și multe altele.

Actuala vizită a cunoscutului militant public a fost foarte bogată în evenimente – s-a întîlnit cu președintele țării, a participat la dezbateri publice cu reprezentanții societății, unde s-a discutat despre schimbările geopolitice din lume și posibilele scenarii de dezvoltare a evenimentelor globale. Dar, în pofida programului său încărcat, Giulietto Chiesa a găsit timp și pentru a răspunde la întrebările noastre.

- Domnule Chiesa, nu ne vizitați țara pentru prima oară, ați văzut-o la sfîrșitul anilor 90, ați fost aici în 2010 și în 2012. Aveți deci posibilitatea să urmăriți schimbările din Moldova, să observați lucruri pe care noi, posibil, nu le observăm, deoarece le vedem zilnic și ne aflăm în interiorul situației. Cum s-a schimbat Moldova din punctul Dvs. de vedere? Ce a sporit și ce a dispărut? Ce plusuri și ce minusuri au apărut?


- Sincer vorbind, situația a rămas aceeași. Am impresia că multe lucruri au rămas nesoluționate. Mă refer la impresiile lăsate de oameni. Aveți o situație complicată. Nu este vina voastră. Ați fost și mai sînteți într-o situație foarte dificilă. Lumea este neliniștită. Se află la hotarul confruntării. De aceea, cred că acest fapt vă influențează soarta. Și o va mai influența. Evenimentele actuale mă neliniștesc mult. Pentru că vedem că situația nu devine mai bună. De aceea, situația voastră internă este dictată în mare parte de circumstanțele din afară. Din acest punct de vedere, eu vin din Italia, unde îi văd pe mulți dintre concetățenii voștri care nu-și găsesc de lucru aici și vin să muncească la noi. Le este greu. Însă această situație creează dificultăți pentru muncitorii de la noi. În Europa criza se extinde. Europa de azi nu are perspective. Și aceasta tot influențează soarta țărilor aflate la hotar cu Moldova. Cu regret, putem spune că ea se află între două forțe opuse. Da, aveți edificii noi, aveți niște progrese, dar nu acest lucru este important! Și la noi se construiesc edificii, nu-i nimic deosebit în asta. Desigur, se observă o oarecare modernizare. Aveți multe mașini noi. Văd că parcul de automobile se înnoiește, deci oamenii au ceva mai mulți bani. Însă nu vreau să mă las purtat de aceste impresii, pentru că ele pot fi iluzorii. Recent am fost în Africa, am văzut capitala Kenyei, spre exemplu. Inițial, părea că este un oraș contemporan frumos. După care am constatat că în această țară milioane de oameni trăiesc într-o sărăcie-lucie. Deci este doar o vitrină? Și Chișinăul se poate pomeni o vitrină. Eu nu pot să judec. Prefer să mă conduc de impresii, ținînd cont de cele relatate de lume. Iar lumea spune că cei care pleacă de aici sînt mai mulți decît cei care doresc să rămînă. O parte din populație are sentimentul incertitudinii, provenit din presiunea din afară. Este evident. Recent, la voi a avut loc o demonstrație a oamenilor care, din ce am înțeles, își doresc unirea cu România. Îmi pare că acest lucru nu este pe placul majorității populației. Cel puțin cei cu care am discutat nu-și doresc să meargă în România.

- Probabil știți că guvernanții noștri au ales cursul de integrare europeană și doresc să-l fixeze în Constituție. Cum credeți, în ce măsură aceasta îi va ajuta Moldovei să devină o țară cu adevărat europeană?

- Eu am mari îndoieli că Europa își dorește acum să se extindă. Situația în cauză este asemănătoare cu cea din Ucraina. Dar Ucraina este o problemă serioasă pentru Europa, deoarece este o țară enormă cu probleme mari. De aceea, nimeni din Europa n-o vrea pe Ucraina. Desigur, Moldova este micuță, ea poate fi ”înghițită”. Dar eu cred că în situația dată Europa nu este gata să se extindă. Desigur, acolo există oameni. În Europa, la Bruxelles anumite cercuri – financiare, oligarhice, capitaliste, structuri internaționale mari – vor să mai înghită ”o bucată de tartă”. Însă ei nu se gîndesc la Moldova. Pentru ei Moldova este doar un obiect de atenție. Îl vor folosi și îl vor arunca.

Noi trăim într-o lume în care capitalul poate circula. E suficient să butonezi computerul și mii de miliarde vor merge acolo unde le trebuie lor. Poporul însă nu-i interesează deloc.

- Anterior, îndiscursurile Dvs., vorbeați despre criza profundă din Occident. Cum credeți, ce se întîmplă acum: criza continuă, se aprofundează, se termină, se depășește?

- Eu cred că ea abia începe. Se aprofundează, desigur. Toate datele de care dispunem arată că vor exista probleme majore în viitorul apropiat. Nu peste 50 de ani, dar acum. Să luăm doar robotizarea. Dacă datele pe care le am spun adevărul, și eu cred asta, timp de un deceniu vor dispărea 1 miliard 300 de milioane de locuri de muncă! Cu ce se va ocupa noua generație? Unde va munci? E o situație dificilă.

Să luăm un alt domeniu. Criza financiară este inevitabilă. Nu putem face în continuare bani cu această viteză. Noi facem bani de la zero. Da, asta oferă economiei posibilitatea de a se dezvolta. Dar este o mare bulă de aer, care tot crește. Am citit recent niște cifre. Zilnic, producerea banilor depășește producerea mărfurilor reale de 40 de mii de ori. Înțelegeți, are loc ceva uimitor! Noi producem bani, dar marfă nu există. Mai devreme ori mai tîrziu, această construcție se va prăbuși, este evident. Nu știu ce vor inventa, însă centrele mari ale sistemului financiar se bazează pe prognoze pe termen scurt. Ele nu pot privi în perspectivă.

Al treilea element care cred că se va reflecta profund asupra vieții noastre este schimbarea climei. Noi nu facem nimic pentru a opri schimbările climatice. Are loc producerea gigantică a gazelor cu efect de seră. Și nu se întreprinde nimic. Dar este evident, și oamenii care dispun de cifre cunosc, că spre mijlocul secolului nostru lumea va fi total schimbată în acest sens. Ce putem face, dacă noi deja întîrziem? Pentru a corecta direcția navei, e nevoie de timp, de foarte mult timp. Iar noi deja l-am pierdut.

Problema constă și în faptul că elitele care guvernează lumea nu pot privi în viitor suficient de rapid. Lumea se schimbă foarte rapid. Și astăzi se schimbă în anumite direcții, care nu pot fi controlate. Putem noi spera că pe viitor va fi totul bine dacă 28 de persoane din această lume dispun de jumătate din toate bunurile? Acest fapt exclude orice posibilitate de control. Iată de ce nu sînt foarte optimist.

- Da, pronosticul Dvs. este destul de sumbru. Dar poate există totuși niște forțe, circumstanțe capabile să schimbe lucrurile spre bine?

- E posibil ca pronosticurile mele să fie prea pesimiste. Dar eu încă nu am vorbit despre pericolul cel mai mare. Războiul. Pentru că toate acele condiții despre care noi am vorbit produc război. Omul este un egoist. Și dacă apare întrebarea: cine va păstra bogățiile rămase în lume? – este clar, cel mai puternic. Cei mai puternici vor dori să utilizeze resursele rămase. Și tentația de a le păstra cu forța este inevitabilă. Iată de ce speranțele țin de forțele care pot opri războiul. Eu văd că pe moment Rusia este baza fundamentală a păcii. Nu pentru că Rusia este așa de bună, ci pentru că păstrarea păcii face parte din interesele naționale ale Rusiei. Nici chinezii nu-și doresc război. Războiul este dorit numai de cei care vor pierde puterea.

Ce a mai spus Giulietto Chiesa

De ce Republica Moldova nu trebuie să aspire la NATO

Cred că pentru voi, deocamdată, e mai bine să nu fiți în Europa. Nici anterior nu era tocmai bine, și pe viitor nu va fi bine. Pentru că primul pas va fi intrarea în NATO. Este deja o operație cunoscută. Iar NATO înseamnă pentru voi o situație extrem de neplăcută, cum a fost și pentru alte state europene, inclusiv pentru Italia. Asta înseamnă că deveniți o colonie. La propriu. Și nu este vorba doar de acțiuni militare, ci de întreaga politică a statului. Niciun ministru de externe, niciun prim-ministru nu va fi numit de poporul moldovenesc. Ei vor fi numiți de Washington. Coloniile NATO există demult, nu este doar soarta statelor mici, dar și a celor mari – Germania, Franța, Italia. Și dacă doriți să deveniți o colonie – poftim!

Despre faptul dacă vor fi sau nu respectate drepturile rusofililor dacă Republica Moldova va intra în componența României, care este membră a UE

În Europa nu mai există democrație. Iată un exemplu din practica mea. Acum cîțiva ani am venit în Estonia la o conferință cu participarea locuitorilor rusofili. Am fost arestat pe motiv că am încurajat genocidul poporului estonian. Europa nu apără drepturile populației rusofile din Țările Baltice. Acești oameni nu pot vota, cumpăra terenuri și multe altele. Dar să lăsăm Țările Baltice. Iată un alt exemplu – Catalonia. Liderii care pledau pentru separarea regiunii de Spania au fost arestați. Nu zic că au dreptate, dar unde este respectarea drepturilor minorităților naționale?

Despre pericolul controlului global

În Occident tineretul, în mare parte, este ignorant. Ei cunosc foarte puține, nu țin minte istoria și pot fi lesne manipulați. Anterior se manipula prin intermediul mass-mediei, TV-ului, acum – prin Internet. Internetul se află în mîinile mai multor grupări globale. În totalitate! Una dintre cele mai populare rețele de socializare are 2 miliarde de utilizatori. În ele se investesc bani enormi, pentru a schimba sentimentele oamenilor. Înțelegeți? Nu vorbim de politică, dar de sentimente! Îi interesează datele statistice, care, odată acumulate, pot determina cum vor trăi aceste două miliarde pe viitor, ce vor cumpăra, unde vor merge în vacanță, cum vor comunica între ele. Ei controlează viitorul. Trebuie să recunoaștem că, deocamdată, ei au învins – cele mai mari platforme din internet le aparțin lor.

Despre pericolul transumanismului

Încă un pericol este transumanismul. Și nu este un viitor chiar îndepărtat. Foarte degrabă specia biologică umană obișnuită pentru noi va fi modificată. Vor fi creați monștri – semioameni, semiroboți, al căror creier va fi conectat direct la internet. Ei vor să forțeze schimbarea omului, dar eu cred că natura firească a omului nu poate fi schimbată.

Despre aceea cum vor fi alegerile parlamentare în Moldova

M-am văzut cu președintele vostru și el mi-a spus că partidele de stînga au mari șanse să cîștige alegerile apropiate. Dacă e așa, cred că Europa va cheltui foarte mulți bani în aceste alegeri, în încercarea de a cumpăra deputații pentru ca ei să pledeze în favoarea Europei. Sper că alegerile din Moldova vor deveni un semnal bun pentru Europa și o vor influența. Pentru voi poziția cea mai avantajoasă este să păstrați prietenia cu toate țările. Așa nu veți deveni o colonie, iar poporul vostru va fi liber.

A intervievat Svetlana Derevșcicova

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?