Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Ghidul Integrității Medicale, lansat de Ministerul Sănătății

8 oct. 2019,, 07:30   Societate
5353 0

Potrivit ministrului Ala Nemerenco, acest ghid va ajuta lucrătorii medicali să înțeleagă ce le este permis și ce nu.

Ghidul Integrității Medicale a fost elaborat în coordonare cu MSMPS, Centrul Național Anticorupție și Autoritatea Națională de Integritate. Acest document a fost creat cu scopul de a oferi suport lucrătorilor medicali și conducătorilor instituțiilor medico-sanitare publice în edificarea și menținerea unui climat de integritate instituțională, oferind informații detaliate privind măsurile generale de integritate aplicabile lucrătorilor medicali, în conformitate cu prevederile Legii Integrității nr. 82 din 25.05.2017. De asemenea, ghidul conține modele de acte, utilizarea cărora va simplifica procesul de conformare a lucrătorilor medicali cu cerințele de integritate.

În cadrul evenimentului, ministrul Ala Nemerenco a declarat că acest Ghid presupune a fi un sprijin în activitatea lucrătorului medical și vine să facă lucrurile mai clare, să aducă la cunoștință care sunt documentele la care se racordează și să le reamintească medicilor despre principiile de etică și deontologie.

„Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu va tolera sub nici o formă actele de corupție indiferent de formă acestora și solicit acest lucru din partea conducătorilor instituțiilor medicale. Din exepiența mea, cunosc că este ușor de a schimba lucrurile când îți dorești cu adevărat”, a mai adăugat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco.

Vicedirectorul Centrului Național Anticorupție, Lidia Chireoglo a menționat că obiectivul principal al acestui document este consolidarea cadrului anticorupție în Republica Moldova în corespundere cu Convențiile Consiliului Europei și tratatelor internaționale.


„Sperăm că acest document va contribui la depășirea situațiilor corupționale care sunt admise în instituțiile medicale și vom reuși să avem un act medical trasparent și lipsit de fraudă”, a declarat Lidia Chireoglo.

„Actele de corupției în domeniul medical reprezintă o problemă globală și multe țări continuă să lupte pentru înlăturarea ei. Avem nevoie de strategii comune în acest sens, la nivel internațional. Totodată, aș dori să pun accentul pe necesitatea implicării mai active a directorilor instituțiilor medicale, pentru că anume ei urmează să vină cu cele mai importante mesaje către lucrătorii lor”, a menționat șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin, în cadrul evenimentului.

Prin intermediul acestei inițiative, Delegația UE în Republica Moldova și Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, vor putea sprijini, pentru prima dată, activități în domeniul prevenirii și combaterii corupției la nivel sectorial fapt care va aduce rezultate tangibile pentru cetățeni.

UE va continua să sprijine eforturile de consolidare a capacităților acestui sector cu risc sporit prin intermediul unui viitor proiect în domeniul anticorupției. Acesta va reprezenta cel mai mare proiect în domeniul anticorupției din Republica Moldova și va fi implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?