X 
Criza energetică stiri: 1571
Cutremure stiri: 275

Gherțescu: Compania Avia Invest urmează a fi sancționată pentru abuz de poziție dominantă

10 iun. 07:34   Societate
1761 0

Compania Avia Invest urmează să fie sancționată pentru abuz de poziție dominantă pe piață, care nu a executat o decizie luată de Consiliul Concurenței (CC), prin care trebuia să plătească o amendă. Declarațiile au fost făcute de preşedintele CC, Alexei Gherțescu, în cadrul ediției din 9 iunie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

"Noi avem cîteva dosare în care este vizată compania Avia Invest și chiar în următoarea săptămînă, sau a doua, vor fi luate două decizii în privința acestei companii.

Doi ani în urmă, a fost constatată poziție dominantă din partea companiei Avia Invest în privința unei companii de handling. Decizia care a fost emisă în 2020, a fost dat termen pentru corectarea activităților, acțiunilor din partea Avia Invest și noi considerăm că această decizie nu a fost executată. Au fost create condiții similare pentru ambele companii doar peste un an după ce a expirat termenul pentru a stabili aceste condiții egale. Respectiv, noi am finalizat investigația suplimentară pentru neexecutarea deciziei inițiale și trebuie să emitem acum o nouă decizie anume pe partea aceasta și ar putea fi și acolo o amendă destul de semnificativă", a precizat președintele Consiliului Concurenței.

Cît despre subvenționarea încrucișată a companiei Avia Invest cu Air Moldova, Gherțescu spune că "nu am verificat informația cu privire la aceste suspiciuni că Air Moldova cumva aparține acelorași proprietari ca și Avia Invest, formal noi nu vedem, neformal - au fost niște semne, dar la moment, noi nu avem aceste date".

În 2020, Consiliul Concurenței a sancționat întreprinderea "Avia Invest" cu 31,63 miloane de lei, pentru abuz de poziție dominantă pe piața de furnizare a serviciilor de acces la infrastructura și facilitățile aeroportuare companiilor de handling la sol, în limita teritoriului Aeroportului Internațional Chișinău.


După ce Consiliul Concurenței (CC) a anunțat că a sancționat „Avia Invest” SRL, compania a venit cu o reacție în care afirmă că CC a luat o decizie absurdă și ilegală.

„Consiliul Concurenței a luat această decizie în urma unei investigații extinse în perioada anilor 2015-2019. Plîngerea a fost depusă de compania MGH Ground Handling, care deservește la sol zborurile aeriene. Această companie încerca să obțină un contract de arendă cu Avia Invest a unui teren pe teritoriul Aeroportului pentru o perioadă de trei ani. Accentuăm că gestionarul aeroportului – inclusiv Aeroportul Internațional Chișinău în calitate de întreprindere de stat, pînă la concesionare, cît și Avia Invest, după concesionare, nu a semnat cu nimeni astfel de contracte, pentru o perioadă mai mare de un an. Dar MGH Ground Handling a încercat în mod deliberat să obțină o soluție care contravine înțelegerilor convenite anterior”, se arată într-un comunicat al companiei.

Potrivit Avia Invest, anterior, Consiliul Concurenței a efectuat același tip de investigații, de asemenea, în baza plîngerilor depuse de MGH Ground Handling. Și atunci a decis să penalizeze Avia Invest pentru așa-numita poziție dominantă pe piață. Avia Invest a atacat decizia respectivă în judecată și a obținut cîștig de cauză în instanțele de toate nivelele. Atît Judecătoria, cît și Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție i-au dat cîștig de cauză companiei Avia Invest și au anulat decizia Consiliului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав