COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

Gavrilița: Vom crea opțiunea ca persoana singură să hotărască cînd vrea să se pensioneze

14 aug. 19:01   Societate
4560 1

Legea privind reducerea vîrstei de pensionare, adoptată în decembrie 2020, ar urma să fie revăzută.

Premierul Natalia Gavrilița califică decizia luată de fosta guvernare drept una complet populistă și dă de înțeles că vîrsta de pensionare ar urma să fie majorată, întrucît în condițiile unui număr redus de angajați în cîmpul muncii, țării îi va fi imposibil să asigure cu pensii un număr mai mare de beneficiari, notează IPN.

Premierul Natalia Gavrilița spune că majorarea pensiei minime pînă la 2000 de lei, promisă în campania electorală, va deveni realitate din 1 octombrie. Premierul spune că mizează în acest sens pe fondurile anunțate de partenerii financiari externi.

„O mare parte din deficitul bugetar urma să fie acoperit cu surse din exterior, pentru absorbția acestor fonduri fosta guvernare n-a făcut însă nimic. Din acest motiv noi ne grăbim acum să aprobăm proiectele necesare deblocării celei de-a doua tranșe din asistența macrofinanciară de 50 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, bani care vor merge la finanțarea bugetului. În plus, așteptăm 236 milioane de dolari din partea FMI. Acești bani ne vor ajuta să echilibrăm bugetul și să alocăm suma necesară majorării pensiilor”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova.

Premierul recunoaște că în condițiile unui buget auster, autoritățile nu-și permit menținerea în vigoare a legii privind micșorarea vîrstei de pensionare. Legea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022, reprezentînd o presiune suplimentară pe bugetul de stat.


„Legea trebuie revăzută. A fost o decizie iresponsabilă, pentru că acum avem 700 de mii de beneficiari de pensii, iar raportul dintre un angajat în cîmpul muncii și un beneficiar de pensie este de aproape 1/1. Trebuie să înțelegem că dacă nu avem locuri de muncă și tinerii pleacă din țară, nu vom putea asigura pensii majorate și ieșirea timpurie la pensie. Noi acum vrem să scoatem subiectul vîrstei de pensionare din prim-plan, și să creăm opțiunea valabilă în alte state cînd persoana singură decide cînd vrea să se pensioneze ”, a mai spus Natalia Gavrilița.

Legea privind micșorarea vîrstei de pensionare aprobată în decembrie 2020 prevede că de la 1 ianuarie 2022 vîrsta de pensionare ar urma să fie de 62 de ani pentru bărbați și 57 pentru femei. Deși legea a fost aprobată fără avizul Guvernului, nu a fost contestată la Curtea Constituțională de niciun reprezentant al fracțiunilor parlamentare, așa cum s-a întîmplat în cazul celorlalte legi aprobate în pripă de deputații PSRM-Șor fără avizul Executivului.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X