COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

Gavriliță: ”Tariful pentru gazele naturale va crește”

19 oct. 11:15   Societate
1597 1

Republica Moldova se află într-o majoră generată de creșterea dramatică a prețurilor la gazele naturale, acest lucru va duce la creșterea tarifului pentru consumatorii casnici.

Declarațiile au fost făcute de prim-ministra Republicii Moldova în cadrul unei conferințe de presă.

”Am avut discuții telefonice la nivel înalt. Joi, Vladislav Kulminski - Viceprim-ministru pentru Reintegrare, pleacă la Moscova pentru a negocia în continuare contractul cu Gasprom”, a declarat Gavrilița.

Prim-ministrul a menționat că sînt detalii din cadrul negocierilor care încă nu pot fi făcute publice, însă acestea vor fi făcute publice la momentul potrivit.

”Sîntem în discuții cu România, Ucraina, Polonia. Chiar azi, Andrei Spînu se află în Polonia în discuții la subiectul crizei energetice. Deasemenea guvernul face un prim plas și în cazul motodei alternative de livrare a Gazelor și anume cu ajutorul S.A. Energocom. Un prim pas va fi modificarea bugetului pentru a rezerva bani pentru aceste achiziții. La ședința de Guvern vom lua aceste decizii are vor permite creșterea capitalului social și care va deschide calea pentru procurarea gazului din surse alternative”, a declarat Gavriliță.


Premierul a mențioant că cert este faptul că tarifele vor crește, iar pentru a diminua presiunea asupra populației, Guvernul va veni cu compensații pentru păturile social-vulnerabile ale populației.

”Situația în care ne aflăm, arată cît de corectă a fost accelerarea construcției gazoductului Iași-Chișinău, am primit anumit volum de gaze, sîntem reunoscători și Ucrainei pentru dialogul permanent, ceea ce este clar este că prețul de achiziționare va crește și va crește și tariful. Ceea ce poate face Guvernul - va crea un mecanism de compensare a creșterii tarifare care va avea ca bază compensarea în funcție de venituri și în funcție de volumul pe care îl consumă. Schema aceasta este în lucru și decizia poate arăta diferit dar Guvernul va fi alături de populație. Astăzi am programat o discuție cu Krasnoselski. Pentru Guvern este important ca toți cetățenii să treacă cu bine prin această criză”, a mai spus Gavriliță.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X