Puterea stiri: 7443
Criza energetică stiri: 1168

Gavrilița: „Salariile din sectorul privat sînt mai mari decît în sectorul public”

9 sep. 11:15   Societate
1702 0

Angajații din sectorul bugetar, care au un salariu lunar mai mic de 15.000 de lei, vor primi un ajutor unic în mărime de 3.000 de lei, nu și cei din sectorul privat. Potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, cei care nu lucrează la stat trebuie să discute majorările de salariu cu angajatorul. Totodată, aceasta a subliniat că în sectorul privat se cîștigă mai mulți bani decît în cel public.

„Angajatorul este o persoană privată sau un agent economic. Discuția despre majorarea salariului trebuie să fie cu angajatorul. Nu-i poți spune unei companii private cît să pună salariul, pentru că afectezi competitivitatea. Aceste persoane trebuie să vorbească cu angajatorul. Angajatorul lor este unul privat.

Noi am reglementat salariul minim și l-am crescut, este unica modalitate de a reglementa salariile în sectorul privat. Noi încercăm să ajutăm businessul prin diferite programe. De exemplu, am compensat o parte din creșterea tarifelor la gazele naturale nu doar pentru persoanele fizice, dar și pentru agenții economici, am crescut subvenționarea în agricultură, compensăm pentru motorină și altele”, a explicat Natalia Gavrilița pentru tv8.md.

Potrivit prim-ministrei, piața este a angajatului, iar „aceste salarii din sectorul privat sînt semnificativ mai mari decît în sectorul public. De aceea, să intervină Guvernul și să reglementeze într-o economie de piață salariile în sectorul privat, ne-ar lăsa fără...”.

Potrivit lui Gavrilița, În Republica Molodva, 200.000 de angajați activează în sectorul public, iar în cel privat, muncesc 600.000 de persoane.


Începînd cu septembrie, vor fi implementate careva măsuri extraordinare care nu sînt în calendarul obișnuit al creșterii salariilor și pensiilor. Respectiv, pentru angajații din sectorul public care au un salariu mai mic de 15.000 de lei, li se va acorda un ajutor unic de 3.000 de lei.

De asemenea, Guvernul va oferi 1.500 de lei pentru bătrînii care au pensii mai mici de 5.000 de lei, iar copiii vor primi o alocație de pînă la 1.000 de lei pe lună.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав