COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 839 851 INFECTAȚI 323 469(+1787)   TRATAȚI 302 147     DECESE 7386(+40 )  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2954
Puterea stiri: 6781
Coronavirus stiri: 7598

Gavrilița: Decizia de micșorare a vîrstei de pensionare a fost una iresponsabilă

18 aug. 08:15   Societate
7107 9

Natalia Gavrilița a declarat că decizia, luată de conducere veche, privind micșorarea vîrstei de pensionare este una „iresponsabilă”, în contextul în care numărul persoanelor antrenate în cîmpul muncii și pensionarilor nu diferă mult. Primi-ministra a menționat că decizia urmează a fi revăzută.

„Eu am vorbit cu oamenii în timpul campaniei electorale, în diferite localități și ei sînt conștienți că aceasta s-a făcut înainte de campanie. Președintele Dodon a avut puterea deplină, cu toate acestea hotărîrea privind vîrsta de pensionare a fost luată în ultima oră. Este o decizie iresponsabilă, pentru că la noi aproximativ 800 mii de oameni lucrează, iar 760 mii sînt pensionari și trebuie să înțeleg că în contextul în care nu avem locuri de muncă ocupate și persoanele tinere pleacă, atunci nu ne putem permite pensii majorate, dacă ieșim mai degrabă la pensie.

Noi vrem să realizăm excluderea vîrstei de pensionare, am vrea să fie așa cum în alte țări cînd aceasta este la alegere, iar suma pe care o va primi să depindă de vîrsta la care a decis să plece din cîmpul muncii”, a spus Natalia Gavrilița.

Deputații Partidului Socialiștilor și cei din Platforma Pentru Moldova au votat, în două lecturi, proiectul de lege prin care se revine la vîrsta de pensionare anterioară, la data 16 decembrie 2020. Este vorba despre 57 de ani - vîrsta de pensionare pentru femei și 62 de ani - pentru bărbați. Legea intră în vigoare din 1 ianuarie 2021.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare PSRM.


Vladimir Odnostalco, unul dintre autorii proiectului, a menționat anterior că o altă prevedere importantă presupune că pentru femeile care au născut și au educat pînă la vîrsta de 8 ani 5 și mai mulți copii se stabilește vîrsta de pensionare de 54 ani.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽