X 
Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 931

Gavrilița a vizitat Centrul de recuperare pentru copii din Ceadîr-Lunga

6 mai. 21:15 (reactualizat 7 mai. 09:25)   Societate
1858

În cadrul vizitei de lucru în UTA Găgăuzia, prim-ministra Natalia Gavrilița a mers la Centrul de recuperare pentru copii din orașul Ceadîr-Lunga, specializat în tratamentul copiilor și adulților cu boli respiratorii, cele ale aparatului locomotor și ale sistemului nervos.

Pe parcursul pandemiei, instituția a fost reprofilată în Centru de reabilitare post COVID-19, oferind, doar pe parcursul anului, trecut servicii medicale de recuperare pentru 859 de copii, afectați de virus. În prezent, Centrul a revenit la acordarea tratamentelor neurologice, pulmonare și locomotorii, deservind anual cca 2800 de pacienți.

Potrivit medicului-șef, Tatiana Damașcan, în echipa centrului activează medici calificați, care ar putea oferi și servicii de consiliere și reabilitare psihologică copiilor din familiile de refugiați ucraineni, care au fost afectați de război. „Avem în echipă terapeuți, reabilitologi, logopezi, dar și psihologi, care au o mare experiență în tratamentul copiilor cu diverse afecțiuni neurologice și psihologice. Instituția noastră primește copii din întreaga țară, iar durata tratamentului constituie 18 zile. În prezent în Centru se află 70 de copii”, a menționat Tatiana Damașcan.

Natalia Gavrilița a mulțumit echipa instituției pentru efortul depus, în special în perioada crizei pandemice, care a pus o presiune enormă pe sistemul național de sănătate.

„De la bun început ne-am propus să muncim în direcția fortificării sistemului de sănătate și implementării unui Program Național de Modernizare a Instituțiilor medicale. Un sistem de sănătate consolidat, înseamnă un popor puternic. Chiar și în perioada acestei crize economice, am alocat suplimentar pentru instituțiile medicale publice 230 milioane lei pentru majorarea alocațiilor și compensarea cheltuielilor pentru resursele energetice”, a spus șefa Executivului.

De asemenea, anul trecut, pentru renovarea clădirii Centrului, din bugetul de stat au fost alocate peste 19,8 milioane lei, iar pentru anul curent au fost aprobate alocații în mărime de 17,7 milioane lei.

Centrul de recuperare pentru copii din Ceadîr-Lunga activează din 2002, fiind singura instituție medicală republicană cu un asemenea profil. Instituția are o capacitate de 100 de paturi, 80 dintre care sînt finanțate din bugetul public național.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав