Criza energetică stiri: 766
Preşedintele stiri: 3228
Puterea stiri: 7216
Obiectiv european stiri: 287

Gata cu ”surprizele” în plic pentru profesori. Ce pedepse riscă cei care iau și oferă bani în plic

14 ian. 16:45   Societate
1911

Proiectul de modificare a Codului Contravențional, aprobat de Guvern, prevede sancțiuni nu doar pentru primirea, dar și pentru oferirea recompenselor nelegitime în instituțiile de învățămînt. Amenzile prevăzute pentru primirea, dar și colectarea taxelor informale în domeniul învățămîntului urcă pînă la 15 mii de lei, transmite Noi.md cu referire la IPN.

Colectarea acestor plăți informale este o activitate ilegală și reprezintă un impediment în asigurarea accesului liber la educație a persoanelor cu un buget redus, deși acest drept este reglementat de Constituție, precizează autorii proiectului.

Autorii fac trimitere inclusiv la taxele de înmatriculare în instituțiile educaționale de stat; plățile achitate în fondul clasei sau al instituției; asigurarea cu manuale de alternativă, dar și prestarea serviciilor educaționale suplimentare la programele de studii. De asemenea, sînt punctate consultațiile academice; efectuarea lucrărilor de reparație, amenajare și dotarea instituțiilor de învățămînt; organizarea activităților extrașcolare etc.

„Practicile de colectare a taxelor informale creează probleme de ordin etic, moral și legal, generînd conflicte de interese în procesul de evaluare a performanțelor școlare. Acceptarea cadourilor, suplimentelor salariale și a altor beneficii, determină apariția sentimentului de obligație și de constrîngere morală a profesorilor față de copiii părinții cărora achită asemenea beneficii. Astfel, profesorii, ajungînd în situații de conflict de interese, sînt în dificultate atunci cînd urmează să aprecieze obiectiv rezultatele elevilor. Afectarea procesului de evaluare și notare corespunzătoare a elevilor, prin plățile efectuate de părinți, poate avea mai multe efecte adverse”, se precizează în proiectul Ministerului Justiției.

Pretinderea, acceptarea sau primirea, personal sau prin mijlocitor, de către un salariat dintr-o întreprindere, instituție sau organizație, de recompensă nelegitimă sau de folos material pentru îndeplinirea unor lucrări sau pentru prestarea unor servicii se va sancționa cu amendă de la 3 000 la 15 000 de lei. Prevederea se referă nu doar la instituțiile educaționale, ci și la cele din domeniul comerțului, alimentației publice, transportului, deservirii sociale, comunale, medicale sau de altă natură.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав