X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Gastronomia este arta bucuriei, a sănătății și calității

27 mai. 2022,, 23:00   Societate
2543 0

Campionatul Național Gas­tronomic pentru Juniori – ediția VI 2022, desfășurat recent la Chișinău, „a pus pe jar” comunitatea bucă­tarilor, a patiserilor și bru­tarilor juniori și seniori din R. Moldova, informează Noi.md cu referire la vocea.md.

Circa 100 de elevi, profesori de la 15 instituții de învățămînt care pregătesc specialiști la meseriile Bucătar, Co­fetar, Brutar și Tehnologia Alimentației Publice, 15 cei mai solicitați bucătari-șefi și specialiști în tehno­logia alimentației publice, 11 parteneri ai Campiona­tului cu rol de organiza­tori și sponsori, mai multe camere de luat vederi și reporteri ai posturilor TV s-au întrunit la Școala Pro­fesională nr. 2 din Chișinău pentru a pune în valoare „arta de a prepara mîncă­ruri alese și însușirea de a le aprecia calitatea”.

Campionatul respectivse află la cea de a VI-a ediție, iar popularitatea sa crește de la an la an, fapt dovedit prin interesul de participare la con­curs a instituțiilor de învățămînt, a agenților economici din sectorul HORECA, a comunității bucătarilor și a partenerilor sociali.

Vitalie Belîi, dr., conf. univ., direc­tor interimar al Școlii Profesionale nr. 2 din Chișinău, a menționat, la deschiderea evenimentului, că acesta întrunește tinerii pasio-nați de arta culinară, care își în­cearcă puterile la probe devenite tradiționale: Tema de acasă, Cu­tia magică, Proba individuală. De fiecare dată, elevii ghidați de pro­fesori și maiștri au dat dovadă de profesionalism, competență, ingeniozitate și pasiune, calități pentru care au fost decernate trofee memorabile.

În cele șase ediții ale sale, Cam­pionatul a răspuns provocărilor economice, sociale de forță ma­joră. În acest an, la proba „Tema de acasă”, competitorii au prepa­rat specialități gastronomice din bucătăria tradițională ucraineană, printre acestea regăsindu-se peș-tele umplut ca la Odesa, sarmale (Holubțî), colțunașii cu cartofi și vișină (vareniki), borșul cu sfeclă roșie, korovai – pîine împletită pentru sărbători, torturi și deser­turi cu miere. Bucătăria ucraineană este o parte integrantă a culturii ucrainene, a ospitalității acestui frumos și glorios popor. Prin acest gest, participanții la Campionat s-au solidarizat cu poporul ucrai­nean, care trece prin momente foarte grele.


Comitetul Sectorial pentru For­marea Profesională în domeniul HoReCa, fondat de Asociaţia Pa­tronală din Comerţ, Hoteluri, Re­staurante şi Catering și Federaţia Sindicală a Lucrătorilor din Comerţ, Alimentaţia Publică, Cooperaţia de Consum, Servicii, Restaurante şi Hoteluri, este unul dintre organi­zatorii principali ai Campionatului, și pe parcursul anilor a favorizat dezvoltarea unei platforme de par­teneriat social la nivelul HoReCa în domeniul formării profesionale, creată în scopul sprijinirii învăţă­mîntului profesional tehnic şi for­mării continue, precum şi în scopul corelării formării profesionale a angajatorilor şi salariaţilor cu ce­rinţele pieţei forţei de muncă.

Diana Romanciuc, președinta Federaţiei Sindicale a Lucrători­lor din Comerţ, Alimentaţia Pu­blică, Cooperaţia de Consum, Servicii, Restaurante şiHoteluri („SindLUCAS”), vicepreședintă a Comi­tetului Sectorial, a menționat că, pe parcursul anului de studii 2021-2022, partenerii soci­ali au organizat pentru

cadrele didactice și ele­vii instituțiilor de învățămînt din domeniu cîteva master class-uri, iar Campionatul gas­tronomic este punctul de vîrf al colaborării intersectoriale pen­tru competențe. Astfel, campionatul este și o prezentare a califică­rii tinerilor pentru a fi recrutați de angajatori.

Galina Rusu, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetă­rii (MEC), prezentă la eveniment, de asemenea a menționat valoa­rea Campionatului pentru dez­voltarea raporturilor între siste­mul educațional și piața muncii și pentru dezvoltarea competențelor practice ale elevilor.

Titlul Școala Anului 2022 în do­meniul gastronomic a fost con­ferit școlilor: Locul I – Centrul de excelenţă în servicii şi prelucrarea alimentelor Bălți; Locul II – Școala profesionala nr. 5 din Chișinău, Locul III – Școala profesională nr. 2 din Chișinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?