Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499

Găgăuzia a sărbătorit Ziua Unității Naționale

4 feb. 12:21   Societate
1903 0

Pe 2 februarie 2014, în Găgăuzia au avut loc referendumuri populare, în cadrul cărora majoritatea covîrșitoare a locuitorilor autonomiei s-au expus în favoarea statutului de autodeterminare externă a autonomiei găgăuze și integrării eurasiatice a Republicii Moldova.

Cu acest prilej la Comrat, capitala autonomiei, au avut loc manifestări cu ocazia aniversării a 10 ani din Ziua desfășurării referendumurilor și Zilei Unității Naționale. Peste zece mii de locuitori ai Găgăuziei au luat parte la procesiune, care s-a încheiat cu un miting de amploare în piața din centrul Comratului.

Alături de găgăuzi, în această zi remarcabilă, au fost prezenți bașcanul, Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare, Dimitri Constantinov, vicepreședintele Comitetului Executiv, Victor Petrov, consilierul bașcanului Mihail Vlah, deputații Adunării Populare a Găgăuziei, inițiatori și participanți activi la referendumuri, deputatul din partea partidului “Renaștere” Alexandru Suhodolschi, deputați din echipa lui Ilan Șor: Marina Tauber și Vadim Fotescu, primarul orașului Taraclia, Veaceslav Lupov, precum și un șir de veterani și personalități publice din autonomie, care au avut o contribuție semnificativă la crearea și consolidarea autonomiei găgăuze.

Mitingul de amploare a fost urmat de un concert cu participarea artiștilor ai estradei găgăuze. Toți participanții au fost serviți cu un ceai dintr-un samovar imens, instalat chiar în piață.

La referendumurile din 2014, 98.9% dintre locuitorii Găgăuziei au declarat că susțin independența autonomiei, în cazul în care Republica Moldova și-ar pierde suveranitatea, iar 98,47% dintre ei au pledat pentru aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

19
1
0
0
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?