Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1125

Furtună: În sezonul rece, gripa sezonieră se va amesteca cu cazurile de COVID-19

8 sep. 2020,, 07:41   Societate
1923 1

Odată cu sezonul rece, pandemia de COVID-19 se va suprapune cu cazurile de gripă sezonieră, fapt ce va încărca sistemul de sănătate și cel de diagnostic.

Aceasta este atenționarea șefului ANSP, Nicolae Furtună, care a dat asigurări în cadrul emisiunii Punctul pe Azi”, la TVR Moldova că, vor fi prelevate mai multe probe, iar laboratoarele dispun de suficiente teste. Totuși, epidemiologul susține că eforturile sistemului de sănătate în lupta cu noul coronavirus „sînt date peste cap” de comportamentul populației, transmite agora.md.

„Sînt conștient de faptul că odată cu răcirea timpului lucrurile se vor complica prin faptul că vine și gripa și infecțiile non- gripale. Acum diagnosticăm doar COVID-ul, dar la răcirea timpului, odată cu săptămîna 40-a a anului, deci la începutul lui octombrie, va trebui să reluăm testările la gripă și infecțiile nongripale. Va fi mult mai complicat de făcut față lucrurilor”, a spus directorul ANSP.

Furtună a subliniat că afecțiunile, atît gripa, cît și COVID-19, se manifestă prin tablou clinic similar, fap ce complică lucrurile. „Noi am prins doar „o codiță” cînd gripa deja se finaliza și COVID-19 încă nu s-a început. Acum va fi creștere și la una și la alta”, a spus epidemiologul.

Cît despre numărul de teste pentru depistarea noului coronavirus, Furtună a precizat că lotul disponibil este de circa 80 000 de bucăți, iar numărul probelor procesate ar urma să crească.


„Să testăm mai multe persoane ar fi o soluție și o să facem așa. Am fortificat capacitățile de laborator, am achiziționat niște utilaje care automatizează lucrurile. Și ultima partidă de teste procurate au o durată mai scurtă de procesare. Am ajuns să procesăm circa 2.000 de teste pe teste. Dar comportamentul cetățenilor dă totul peste cap”, a explicat șeful ANSP.

Amintim că după ce pe 7 septembrie au fost anunțate 11 decese și alte 258 de cazuri de infectare cu COVID-19 în ultimele 24 de ore, bilanțul persoanelor infectate în R. Moldova a ajuns la 40.055, iar al cazurilor letale la 1.074.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав