Franța donează Moldovei 17 generatoare de mare capacitate

18 mar. 2022,, 14:29   Societate
2805 0

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, va participa luni, 21 martie, la Consiliul pentru afaceri externe, de la Bruxelles, unde va purta un schimb informal de opinii cu miniștrii omologi din UE cu privire la situația de securitate regională și aspirațiile noastre europene.

Anunțul a fost făcut astăzi, 18 martie de către Popescu pe o rețea de socializare, după o conversație cu omologul său francez, Jean-Yves Le Drian, care l-a anunțat că ne oferă 17 generatoare de mare capacitate.

Nicu Popescu a făcut anunțul după discuția telefonică purtată cu omologul său francez, Jean-Yves Le Drian, căruia i-a mulțumit pentru asistența oferită de către Franța țării noastre.

„Am avut o conversație telefonică cu Jean-Yves Le Drian, ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței. În contextul deținerii de către Franța a președinției Consiliului European, am discutat cu omologul meu despre agenda Consiliului pentru afaceri externe de luni, 21 martie, de la Bruxelles, unde voi participa și purta un schimb informal de opinii cu miniștrii afacerilor externe din UE cu privire la situația de securitate regională și aspirațiile noastre europene. În plan umanitar, i-am mulțumit omologului meu francez pentru asistența oferită în cadrul mecanismului de protecție civilă a UE, prin care Republica Moldova beneficiază din partea Franței de 37 de tone de echipamente de urgență pentru primirea refugiaților, precum și 10.000 de truse de igienă”, a scris Popescu.

Un alt subiect al discuției celor doi oficiali a fost sporirea rezilienței energetice, sistemul de sănătate din țara noastră beneficiind în zilele următoare de 17 generatoare de mare capacitate, Franța urmînd să ne ajute în continuare la diversificarea surselor energetice.


De asemenea, pentru a face față provocărilor economice generate de războiul din Ucraina, pe lîngă mobilizarea fondurilor europene prin mecanismul de asistență macrofinanciară în valoare a 150 de milioane de euro, ministrul francez l-a anunțat pe Popescu că Franța va acorda în plan bilateral un împrumut concesional pentru reforme în sectorul public în valoarea de 50 de milioane de euro oferiți prin intermediul Agenției Franceze pentru Dezvoltare și un nou împrumut în valoare de 15 milioane de euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?