Fostul procuror Igor Popa vrea prejudicii de 200 de mii de lei

18 apr. 22:20   Societate
3028 0

Fostul procuror Igor Popa, cercetat penal în urma unei investigații CIJM, vrea prejudicii de 200 de mii de lei

Ex-procurorul general adjunct, Igor Popa, este așteptat la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, astfel încît să poată fi finalizată pregătirea cauzei în care solicită de la stat prejudicii în sumă de 200 mii lei.

Popa a fost reţinut pe 9 noiembrie 2021, pe numele lui fiind intentat şi un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită. Procuratura Anticorupţie a pornit dosarul penal în baza unei investigaţii jurnalistice a Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM) despre locuinţa sa de lux dintr-un bloc select din Chişinău. Totodată, pe rol la Judecătoria Centru se află cauza în care Popa este învinuit de fals în declarații, scrie anticoruptie.md.

Popa cere 200 de mii de lei pentru „repararea prejudiciului cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de cercetare penală şi de anchetă preliminară, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti”. Fostul acuzator pretinde că la plecarea din sistem, din cauza dosarelor înaintate pe numele său, nu i-a fost achitată îndemnizaţia uncă, de care beneficiază procurorii.

Prima şedinţă de judecată în dosarul civil pornit la solicitarea lui Igor Popa a fost programată pentru 30 ianuarie anul current, dar a început cu stîngul. După alte șase şedinţe de judecată au fost amînate, inclusiv ultima, cea din 7 aprilie.


Procurorul anticorupţie Petru Iarmaliuc, care gestionează dosarele pe numele lui Igor Popa, este invitat în proces în calitate de recurent accesoriu. Din acest motiv, la ultima şedinţă de judecată în dosarul în care Igor Popa este învinuit de fals în declaraţii, magistrata Djeta Chistol a admis cererea de recuzare a lui Iarmaliuc, depusă de inculpat. Dosarul întruneşte cinci capete de acuzare, iar urmărirea penală a fost începută în noiembrie 2021 în temeiul bănuielii rezonabile că ar fi săvîrșit fals în declarații. El a fost acuzat că nu ar fi inclus intenționat unele date în declarațiile de avere și interese personale pentru perioada 2018-2020, și anume despre imobilele deţinute de concubina sa, care reprezentau spaţiul lor comun locativ.

1
1
1
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?