Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

Fostul judecător, demis pentru arestarea lui Andrei Brăguţă, vrea să revină în sistem

19 ian. 2021,, 12:35   Societate
6188 2

Fostul magistrat Iurie Obadă, cel care a eliberat mandat de arestare de 30 de zile pe numele lui Andrei Braguţă, tânărul decedat în penitenciar în vara ui 2017, luptă în instanţă ca să revină în sistem. La şedinţa de ieri de la Curtea de Apel Chişinău, Obadă a declarat că nu a avut altă oportunitate decît să aplice arestul preventiv în cazul lui Braguţă, scrie Anticorupție.

„Înţeleg că infracţiunea care îi era imputată lui Braguţă prevede o pedeapsă de pînă la trei ani de detenţie, pentru care nu se aplică arestul preventiv. Dar m-am gândit în primul rînd la securitatea lui. Cum puteam să-l las singur în halul în care era?”, s-a justificat Obadă în faţa completului de judecată.

Întrebat de ce nu a dispus internarea lui Braguţă, Iurie Obadă a declarat că nu a existat un demers în acest sens. „Nu am știut că suferă de o boală. Când l-am văzut în instanță mi-am dat seama că nu e normal. În încheierea mea am scris că era neadecvat, lovea cu picioarele în ușă, în geamuri, era dezbrăcat. Procurorul trebuia să prezinte un demers pentru instituirea lui la Psihiatrie”, a răspuns Obadă.

Instanţa i-a oferit lui Iurie Obadă un termen de pînă la 25 ianuarie ca să aducă probe precum că este un bun profesionist, mai notează sursa.

Amintim că CSM a luat decizia de a-l demite pe Iurie Obadă pe 16 ianuarie 2018, după ce la sfârşitul lui noiembrii 2017, Colegiul disciplinar din cadrul CSM a încetat procedura disciplinară în privința judecătorului. Cererea privind legalitatea acţiunilor magistratului Iurie Obadă în ceea ce privește arestarea lui Andrei Braguță a fost depusă la Colegiul disciplinar de către procurorul general din perioada respectivă, Eduard Harunjen. Atunci, Inspecția judiciară a prezentat membrilor Colegiului un raport în care a constatat existența abaterii disciplinare.


Obadă a contestat în instanţă decizia CSM privind demisia sa. Curtea de Apel Chişinău a pus pe rol plângerea lui Obadă la 4 iulie 2019. De atunci au fost numite opt şedinţe de judecată, dintre care au fost lucrative doar două. La una din şedinţe a fost ridicată excepția de neconstituționalitate, declarată inadmisibilă prin Decizia Curții Constituționale din 20 octombrie 2020.

Andrei Braguța a fost reținut de către Poliția de Patrulare, pentru că ar fi condus haotic mașina. Deși părinții tânărului spun că i-au informat pe oamenii legii că acesta se afla la evidența psihiatrului, procurorul a cerut arestarea lui. Demersul a fost acceptat de judecătorul Iurie Obadă. Peste 10 zile de la reținere, Braguță a murit în penitenciar, în urma unei bronhopneumonii bilaterale, purulente. În detenție, acesta a fost bătut crunt de către colegii de celulă.

Există doar o sentință pronunțată de instanța de fond în primul dosar intentat în cazul morții lui Braguță, în care au fost condamnați patru deținuți și trei polițiști. Sentința a fost contestată și dosarul se află de mai mult de un an la Curtea de Apel Chișinău, iar ședințele sunt amânate de la o dată la alta.

Cel de al doilea dosar penal în cazul morții lui Braguță, în care sunt învinuiți 13 polițiști, a fost expediat în judecată la 10 ianuarie 2018, şi se află pe rol în instanța de fond, ședințele de judecată fiind amînate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?