COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Fostul director al SCR îi dă replica lui Nemerenco: Să lăsăm la o parte vechile supărări

Fostul director al SCR îi dă replica lui Nemerenco: Să lăsăm la o parte vechile supărări

Fostul director al Spitalului Republican, Anatol Ciubotaru, îi dă replica fostei ministre a Sănătății, Ala Nemerenco, care l-a criticat într-o postare pe Facebook și l-a acuzat că se ține de funcție și ar fi determinat mai multe persoane să scrie petiții în susținerea sa după ce a fost demis de Comisia pentru Situații Excepționale, scrie tv8.

„Vreau să fie clar că nu mă țin de funcție și am rugat colectivul să nu boicoteze demiterea mea. Sunt profund mișcat de miile de mesaje de susținere pe care continui să le primesc după demisie și, la fel ca și dumneavoastră, dna Nemerenco, fac un apel către toți: vă rog frumos să lăsăm la o parte emoțiile, postările și să ne concentrăm eforturile în lupta cu COVID-19”.

Vedeți mai jos mesajul scris tot pe Facebook de Anatol Ciubotaru ca răspuns la acuzațiile Alei Nemerenco.


„Țin însă să vă răspund la întrebarea „DE CE?”, fiindcă odată cu ea ați pus sub semnul întrebării acțiunile pe care le-am întreprins si experiența mea profesională de 47 de ani.

Să vorbim un pic, în termeni medicali, despre COVID-19 care poate provoca SARS-CoV-2. Conform datelor literaturii, 30% din purtători sînt asimptomatici, 56% prezintă o clinică ușoară/medie de viroză, 10% necesită internare în spital, 4% necesită internare în terapie intensiva și respirație artificială.

Cinismul acestui virus este că în primele 3-5 zile după infectare toți purtătorii sînt virulenți, fără a prezenta careva simptome clinice, iar cei asimptomatici (30%) sînt infecțioși pe toata perioada de infectare care poate dura și cîteva săptămîni. Deci, teoretic lucrătorii medicali asimptomatici cu infectare intra-spitalicească sau extra-spitalicească din oricare spital se prezintă regulat la serviciu și continuă să infecteze colegii și pacienții din spital, fără ca măcar să realizeze acest lucru. În cazul Coronavirus de tip nou, experiența de azi ne arata că în Spania 14% din cei testați pozitiv sînt lucrători medicali, 10-15% din cei testați pozitiv sînt lucrători medicali în Italia.

Dar nu uitați și de purtătorii asimptomatici care, de regulă, nu se testează. Deci, numărul absolut de medici infectați este, în realitate, mai mare. Trebuie să cunoaștem aceste cifre? DA! Merită să intram in panică? NU!

Medicul a enumerat și un șir de măsuri care trebuie întreprinse ca să minimalizăm rata de îmbolnăvire în rîndul lucrătorilor medicali:

  • Îndepărtarea medicilor în vîrsta și cu patologii cronice din secțiile în care se află pacienții cu COVID-19. În acest sens, am rugat majoritatea medicilor cu vîrstă înaintată din cadrul Spitalului Clinic Republican să stea acasă, păstrîndu-le salariile și urmînd să fie chemați doar în caz de necesitate.
  • Igienă personală. Am rugat șefii de secții să instruiască fiecare lucrător medical în acest sens, folosirea dezinfectanților, spălarea frecventă a mîinilor etc. Am organizat cămine, hotel pentru personalul medical care activează ”în prima linie“, dacă apare necesitatea să se autoizoleze și să nu intre în contact cu membrii familiei.
  • Dotarea lucrătorilor medicali cu materiale de protecție personală eficiente. Am asigurat spitalul cu costume de protecție, măști si mănuși de singură folosință, cu o rezervă bună pentru cîteva luni. Mai mult ca atît, avînd experiența tristă cu infectarea primului doctor reanimatolog în timpul intubării, am inițiat sa facem în 2 săli de operații cursuri de instruiri practice de intubare pentru medicii reanimatologi și asistente de terapie intensivă pe simulator, cursurile fiind gîndite nu doar pentru medicii din spitalul nostru, dar și pentru medicii din alte spitale. După consultarea cu colegii din Italia și Germania, am inițiat confecționarea cîtorva prototipuri de protectie ce ar asigura izolarea ideală a feței lucrătorilor medicali. Sper ca noua conducere să ducă la bun sfîrșit aceste inițiative.
  • Crearea algoritmilor de izolare sanitară a încăperilor destinate pentru pacienții cu COVID-19 și pentru lucrătorii medicali din prima linie, deplasarea / transportarea / dezinfectarea obiectelor care nimeresc sau părăsesc „zona 0”.
  • Testarea regulată a lucrătorilor medicali. Identificarea persoanelor pozitive și izolarea lor, la necesitate, este, după părerea mea, un lucru absolut esențial pentru a micșora rata răspîndirii virusului. Am inițiat crearea unui centru de testare pentru COVID-19 în cadrul spitalului, anume pentru lucrătorii noștri medicali. Am identificat producători și surse financiare.

Iarăși, sper ca noua conducere să ducă la bun sfîrșit aceste inițiative. În acest sens, este salutabilă inițiativa președintelui țării de identificare a surselor financiare pentru testele la COVID-19 pentru ca lucrătorii medicali să fie testați gratuit.

Demiterea conducătorului instituției medicale – ca măsura de a micșora rata infectării lucrătorilor medicali? Poate tot ar avea un efect, dar nu prea am găsit date descrise în literatură în acest sens.

Anatol Ciubotaru a explicat și de ce a recurs la testarea în laboratorul privat a angajaților SCR.

„Medicii mei au avut primele experiențe de contact cu acești bolnavi în țară. Din păcate, la un medic din linia întîi, doar peste cîteva zile(!) după primul contact cu pacientul i-au apărut semne de infecție virală. În detrimentul imaginii mele, a instituției pe care o conduceam, dar spre siguranța lucrătorilor mei medicali și a sănătății pacienților mei – am asigurat să fie testați imediat toți lucrătorii medicali care au intrat în contact cu medicul infectat. Am procedat corect? Da, sînt sigur că am procedat corect”, a scris acesta.

Totodată fostul direstor SCR spune că acum avem un singur dușman – COVID-19. Deci, vă rog frumos, să lăsăm la o parte vechile supărări, să nu ne atacam personal, să ne respectam reciproc și să ne ocupam fiecare cu ce știm să facem mai bine spre folosul colegilor noștri și a pacienților noștri”, a îndemnat-o Anatol Ciubotaru pe Ala Nemerenco.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load