Fostul director al SA Metalferos cere strămutarea cauzei în care are statut de învinuit. Ce spune CSJ

5 ian. 2022,, 10:02   Societate
3001 0

Fostul director al SA Metalferos, Alexei Țîmbrovschi, învinuit că în complicitate cu Vladimir Plahotniuc și alte persoane au creat și condus o organizație criminală și care este dat în căutare de autorități pentru că se eschivează de a se prezenta în fața procurorilor, nu vrea ca Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, să examineze demersul procurorilor privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest în privința sa, motivînd că instanța este „părtinitoare” și a cerut strămutarea cauzei la o altă instanță egală în grad.

Colegiul penal al Curții Supreme de Justiție (CSJ) în componența magistraților Iurie Diaconu, Ion Guzun și Liliana Catan a examinat cererea depusă de Țîmbrovschi, prin intermediul avocatului său, și a respins cererea de strămutare a judecării cauzei privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest în privința fostului director al Metalferos, transmite Noi.md cu referire la zgd.md.

Astfel, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, urmează să examineze demersul procurorilor înaintat în luna noiembrie 2021 privind emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Țîmbrovschi.

Decizia CSJ vine după ce la 25 noiembrie 2021, avocatul Alexei Axentiev, în numele învinuitului Alexei Țîmbrovschi, a înaintat o cerere cu privire la strămutarea judecării cauzei, de la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana la o altă instanță egală în grad, motivînd cererea prin faptul că „Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana este părtinitoare la înaintarea demersurilor şi cererilor din partea apărării, și fără a intra în esența acestora, le respinge ca fiind neîntemeiate, or, prin respingerea tuturor demersurilor apărării, prin examinarea superficială a acestor demersuri se încalcă incontestabil dreptul la un proces echitabil”.

Astfel, în Încheierea emisă de Colegiul penal al Curții Supreme de Justiție (CSJ), la 27 decembrie 2021, se menționează că cererea apărătorului ex-directorului Metalferos „nu conține motive care potrivit legii ar constitui temei de strămutare a dosarului menționat, deoarece circumstanțele indicate în cerere nu cad sub incidența instituției strămutării judecării cauzei, avînd un caracter declarativ și lipsit de o susținere probantă”.


La 8 noiembrie 2021, procurorii au solicitat arest preventiv pe un termen de 30 de zile pentru fostul director al SA Metalferos Alexei Țîmbrovschi. Demersul în acest sens a fost înregistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Detalii aici

Ex-directorul SA „Metalferos” este învinuit că în complicitate cu Vlad Plahoniuc și alte persoane învinuite pe caz, au creat și au condus o organizație criminală, prin intermediul căreia au dobîndit ilicit mijloace financiare în proporții deosebit de mari, pe care ulterior în scopul de a-i tăinui sau a deghiza originea ilicită a lor au fost convertiți sau transferați prin diferite modalități.

Prin urmare, ex-directorului SA „Metalferos” i se impută săvîrșirea infracțiunilor prevăzute de art. 42 alin.(2), (3) și (5), art. 284 alin.(1) din Codul penal (Crearea și conducerea unei organizații criminale); art.190 alin.(5) din Codul penal (Escrocherie în proporții deosebit de mari) și art. 243 alin.(3) lit.a) și b) din Codul penal (Spălare de bani, săvîrșită de o organizație criminală și în proporții deosebit de mari).

Concomitent, procurorii au dispus atunci inițierea investigațiilor în vederea căutării ex-directorului SA „Metalferos”, care se eschivează de a se prezenta în fața procurorilor.

Procuratura Anticorupție a anunțat, la 4 decembrie 2019, că au fost efectuate 48 de percheziții la SA „Metalferos” și la alte companii interpuse, iar şapte persoane au fost reținute pentru 72 de ore. A fost eliberat mandat de arestare și pe numele lui Alexei Țîmbrovschi, cel care a condus Metalferos în ultimii ani. Acesta a părăsit însă țara înainte de percheziții și nu a mai fost găsit.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?