Foști șefi ai Moldtelecom și-au organizat deplasări de lux în Dubai, din banii companiei

Foști șefi ai Moldtelecom și-au organizat deplasări de lux în Dubai, din banii companiei

Un audit la S.A. Moldtelecom a scos la iveală mai multe practici vicioase în cadrul operatorului național, utilizarea resurselor companiei în scopuri personale, efectuarea unor plăți pentru servicii inexistente, dar și angajări fictive.


În pofida unui managament defectuos, fosta conducere a întreprinderii și-a permis deplasări de lux peste hotare din banii companiei. De exemplu, fostul director general al Moldtelecom, Dan Mitriuc, și fostul director financiar al companiei au mers într-o vizită în Dubai în perioada 6-10 martie 2019.


Aceștia s-au cazat în cel mai luxos hotel de pe litoral și au optat pentru camere de categoria King Imperial și Queen Club Imperial.


Despre aceasta a anunțat astăzi directorul Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Moraru.


„APP continuă lupta cu eliberarea întreprinderilor de stat. Și aici nu vorbim doar de implicarea politicului, ci și de eliberarea lor de un management dezastruos”, a declarat Moraru în cadrul unei conferințe de presă.


Auditul a descoperit că, începînd cu 2013, Moldtelecom a achitat circa 110 milioane de lei pentru servicii inexistente. Potrivit directorului APP, în 2013, Moldetelecom și o întreprindere cu capital străin au încheiat un acord privind întreținerea bazei de date pentru realizarea postabilității numerelor. De fapt, toți operatorii au fost obligați să semneze astfel de acorduri pentru 10 ani, care prevăd achitarea unor plăți lunare către această firmă. Moldtelecom a fost obligat să achite o plată lunară în mărime de 3 eurocenți pentru fiecare număr alocat operatorului prelicență și pentru numerele fixe.


„Astfel, Moldtelecom deja a achitat circa 110 milioane de lei pentru servicii inexistente. Costul mediu al unui singur număr portat către Moldtelecom constituie 172 de euro. Acea taxă lunară urma să fie revizuită după un an, fiind ajustată la costuri reale. Aceste acțiuni urmau să fie asigurate de ANRCETI, dar nici conducerea de atunci nu a întreprins nimic, dar nici pînă în prezent”, a menționat Eugeniu Moraru.


Potrivit directorului APP, o mare parte din această sumă a fost transferată peste hotarele RM, sub anumite pretexte juridice, împrumuturi, plăți de roialty.


Neregulile nu se opresc aici. În octombrie 2012, Moldtelecom a încheiat cu o companie nerezidentă contractul privind prestarea serviciilor de externalizare. Au existat multiple investigații jurnalistice.


„De fapt prin contract s-a legalizat utilizarea potențialului Moldtelecom în scopul dezvoltării unei companii terțe. Asta în timp ce Moldtelecom era în stare de sine stătător să dezvolte sectorul dat. Sistemul s-a asigurat să fie anumite clauze contractuale, astfel ca acest contract la moment nu poate fi reziliat”, a spus Moraru.


Totodată, directorul APP îl acuză pe fostul director al Moldtelecom de utilizarea resurselor companiei în scopuri personale.


„În 2019 a beneficiat de premii neargumentate, fiind în mod artficial majorați indicatorii de performanță a companiei. Acesta a beneficiat de un premiu în mărime de șase salarii medii, adică 250 de mii de le. Totodată, i-a fost majorat salariul de funcție. În realitate, profitul companiei din 2018 a fost mai mic și nu poate fi vorba de performanțe managementului”, a adăugat directorul APP.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load