X 
Criza energetică stiri: 1551
Cutremure stiri: 275
Preşedintele stiri: 3384

Fost președinte CC comentează asumarea răspunderii de către Maia Sandu

7 noi. 2019,, 11:59   Societate
3814 0

Decizia Maiei Sandu de a ași asuma răspunderea pentru înaintarea candidaților la funcția de procuror general, este una periculoasă, întrucît se formează un precedent. La aceste concluzii a ajuns fostul judecător la Curtea Constituțională, Victor Pușcașu.

„Sînt necesare schimbări. Este necesară evaluarea procurorilor și a judecătorilor, dar nu de acolo s-au început lucrurile. Potrivit Constituției, ordine ar trebuie să facă CSP și CSM. De aceea ar fi foarte bine, ca să se ajungă la aceste rezultate, să se adreseze la Legislativ, pentru că Parlamentul este unica autoritate și determină regulile fiecare persoană. Toate trebuiau făcute prin Parlament. [...] Astfel nu se ia în considerație principiul separării puterii în stat. [...] Ceea ce se face, da, la nivel de necesitate e corect cum s-ar spune, dar căile de realizare sînt incorecte.

Pușcaș spune că această prevedere este de unică folosință, „dar sînt periculoase precedentele. Să fim foarte atenți cînd creăm precedente, că va veni guvernarea următoare și iar cu aceasta va începe”, a declarat Pușcașu pentru UNIMEDIA.

Reamintim că președintele țării, Igor Dodon, a declarat ieri, 6 noiembrie, în cadrul unei emisiuni TV că în 72 de ore, Guvernul Sandu ar putea să cadă, în contextul în care deputații nu vor susține inițiativa prim-ministrei privind modificarea legii la Procuratura Generală, asupra căruia Guvernul și-a asumat răspunderea.

În reacție, prim-ministra Maia Sandu a menționat că nu-și va retrage proiectul privind modificarea legii la Procuratura Generală, asupra căruia Guvernul și-a asumat răspunderea, chiar cu riscul că deputații nu-l vor susține, iar Guvernul va cădea.


De menționat că totul a început după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că va emite un ordin pentru anularea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general. Potrivit ministrei, un membru al comisiei de evaluare a oferit un punctaj disproporționat în procesul de evaluare a candidaților pentru funcția de procuror general.

În cadrul ședinței Guvernului de ieri, 6 noiembrie, au fost aprobate modificări la Legea Procuraturii. Astfel, prim-ministrul va fi cel care va înainta o listă scurtă de candidați către Consiliul Superior al Procurorilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав