X 
Cazul Șor stiri: 599

Fost ministru: "În lipsa unor politici educaționale adecvate riscăm să rămînem fără învățători"

29 iun. 06:26   Societate
3824 0

Școlile din R.Moldova ar putea rămîne fără profesori de fizică, matematică și informatică, atenționează rectorii universităților de top din țara noastră.

Îngrijorările la acest capitol sînt împărtășite și de fostul ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, care afirmă că la ora actuală sistemul de învățământ din țară duce lipsă de 2350 de pedagogi.

Potrivit lui, în ultimii ani meseria de profesor a devenit tot mai puțin atractivă, iar efectele se văd mai ales în zonele rurale și în comunitățile sărace, pe care majoritatea profesorilor le ocolesc.

O analiză a repartizării personalului pe grupe de vîrste relevă că ponderea cadrelor didactice cu vîrsta de 60 de ani și peste s-a majorat în ultimii ani cu 6%. În același timp, din numărul total de cadre didactice, ponderea persoanelor cu vîrsta sub 30 de ani constituie doar 8%, înregistrînd o diminuare cu 5,7%, comparativ cu anul de studi 2013 - 2014.

Corneliu Popovici atenționează și asupra remunerării demotivante în sistemul de învățămînt, astfel că profesorii rămași să activeze au sărăcit și mai mult în ultimii ani.


"Această situația afectează grav sistemul educațional din țara noastră atît din punct de vedere al calității studiilor, cît și al menținerii specialiștilor și atragerii tinerilor în sistem. Riscăm ca deficitul cadrelor didactie să crească exponențial Educația noastră e profund afectat de indiferență și așa-zișii experți pe care nu-i doar sufletul de ce se întîmpșlă în interiorul unei școli. Am depășit orice limită în promovarea așanumitor reforme, trebuie să ducem sistemul educațional la o stare de normalitate", a menționat fostul ministru pentru Noi.md.

Corneliu Popovici a venit și cu un set de propuneri în vederea îmbunătățirii situației din sistemul educației:

- revizuirea formulei de finanțare în bază de cost standard per elev, pentru a asigura susținerea școlilor rurale;

- profesori bine plătiți;

- stoparea procesului de închidere a școlilor și lansarea programului de redeschidere a instituțiilor închise abuziv;

- asigurarea fiecărei localități din zona rurală cu o instituție de educație timpurie și de învățămînt primar;

- eliminarea birocrației exacerbate;

- programe gratuite de formare continuă a profesorilor;

- programe de educație parentală care să aibă ca rezultat părinți care să înțeleagă importanța educației pentru viitorul copilului;

- gestionarea eficientă a mijloacelor financiare.

"În lipsa unor politici educaționale adecvate riscăm să rămînem fără învățători și să revenim în epoca analfabetismului", concluzionează Corneliu Popovici.

Menționăm că rectorii Universității de Stat din Republica Moldova, Igor Șarov și cel a Universității Tehnice din Republica Moldova, Viorel Bostan, au menționat într-un interviu recent că dacă statul nu se va implica în soluționarea problemelor din domeniu, atunci într-un scurt timp ne putem pomeni fără profesori de fizică, matematică și informatică.

12
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În Moldova au avut loc alegeri locale. Care sînt schimbările la care vă așteptați?