TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Flashmob muzical lîngă Filarmonica distrusă de flăcări

Proiectul muzical Moldo Crescendo a lansat o serie de flashmob-uri de muzică clasică dedicate aniversării a 250 de ani de la nașterea marelui compozitor Ludwig van Beethoven.

Unul dintre aceste flashmob-uri, artiștii au decis să-l realizeze în fața Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, care a ars aproape complet pe 24 septembrie. În fața sălii de concert, pianistul Marcel Lazăr a fost filmat interpretînd sonata „Patetica” de Beethoven, compusă cînd compozitorul german avea 27 de ani, transmite agora.md.

„Acum 250 de ani se năștea marele compozitor Ludwig van Beethoven, iar pentru anul acesta erau programate sute și mii de concerte în toată lumea, care au fost amînate din cauza pandemiei. Pe plan național, acum 80 de an, se fonda Filarmonica, iar pentru această stagiune erau programate zeci de concerte care ar fi trebuit să celebreze atît fondarea Filarmonicii, cît și anul Beethoven. Însă pe 24 septembrie izbucnește un incendiu, iar Filarmonica arde aproape în totalitate. Ard sălile de concert, ard cîteva piane, însă muzica continuă să trăiască”, spune pianistul Marcel Lazăr.

Proiectul muzicienilor a fost susținut de centrul Akzente și Goethe-Institut. Moldo Crescendo a amintit că oricine poate face donații către filarmonică pe un cont dedicat.

Reamintim că, pe 24 septembrie 2020, Filarmonica Națională din centrul capitalei a fost cuprinsă de flăcări. Pompierii au luptat ore bune pentru a stinge incendiul. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat și s-a prăbușit. Nu au fost înregistrate victime.


Atît Ministerul Finanțelor, cît și Guvernul au anunțat deschis un cont pentru colectarea fondurilor sub formă de donație pentru reconstrucția Filarmonicii.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load