TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Filat vorbește despre celula din penitenciar de 8 metri pătrați

Filat vorbește despre celula din penitenciar de 8 metri pătrați

Într-o celulă de opt metri pătrați, dotată cu un televizor, un frigider și un resou pentru încălzirea bucatelor. În aceste condiții își petrece zilele Vlad Filat, la penitenciarul numărul 13.


Fostul premier nu a permis filmarea încăperii, dar a povestit ce a făcut de cînd a fost reținut, transmite Știri.md cu referire la Protv.md.


„Mă trezesc de obicei la jumătate la 6, fac ordine, gătesc micul dejun, după care am verificarea dimineața, citesc, scriu. Zile în care am întrevederi cu avocații, cînd există solicitare mă pregătesc pentru întrevederea cu ei”, a explicat Filat


Vlad Filat are voie să se plimbe doar o oră pe zi. Restul zilei îl petrece în celulă. Fostul premier recunoaște că și-a făcut singur reparație în cameră în care stă, iar la capitolul informare, a precizat că are acces doar la cîteva posturi de televiziune, nu și la PRO TV.


„- Mîncare primiți de acasă. - Da, are grijă fratele Ion, părinții. Odată pe săptămînă primesc colet”, a răspuns fostul premier.


Filat a explicat că a ajuns să fie deținut la penitenciarul nr 13 pentru că acolo, potrivit procurorilor, condamnații sînt mai aspru supravegheați.


„- Înțelegeți, într-o închisoare, la 6 dimineața se deschid ușile, oamenii comunică, fac activități împreună, deci este o socializare.


- Asta v-ați dori ca depinde cu cine comunici? - Eu nu am fost întrebat ce vreau. Eu nu am vrut să fiu transferat prin subsoluri”, răspunde Filat.


Fostul lider liberal-democrat afirmă că ar fi primit și mesaje în care i s-ar fi recomandat să stea izolat.


„Și au mai fost la decizia respectivă invocate măsuri de securitate. De exemplu, au fost și mi-au spus că nu-mi recomandă să merg la Lipcani că acolo sînt așteptat și sînt riscuri și iar riscuri”, a mai adăugat Vlad Filat.


Pe 15 octombrie 2015, procurorul general de atunci, Corneliu Gurin, a cerut ridicarea imunității lui Vlad Filat, pentru că ar fi obținut prin corupere și trafic de influență sute de milioane de dolari, iar deputații au votat pentru. Tot atunci, el a fost dus la CNA și reținut pentru 72 de ore.


În următoarea zi, în presă au apărut depozițiile scrise de către ex-primarul de Orhei, Ilan Șor, în care acesta îl acuză pe fostul lider PLDM că în anii 2011-2015 ar fi estorcat de la el aproximativ 250 de milioane de dolari ăi menționa că Filat ar fi fost responsabil de dispariția miliardului de la BEM.


În vara anului 2016, după un proces cu ușile închise, acesta a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare.


„- Eu am un scop nu doar să ies din această temniță. Scopul meu este să ies sănătos, mai puternic și să pot face lucruri mai durabile și fără compromisuri pe care le-am făcut dinainte de pușcărie. - Mai este o informație de dinafară. E adevărat că v-ați căsătorit? - Nu este adevărat, cum nu sînt adevarate și multe alte speculații”, a răspuns Filat.


Acum este pe rol un nou dosar în care Vlad Filat este acuzat de spălare de bani în proporții deosebit de mari și riscă încă 10 ani de detenție.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load