X 

Fii cu un pas înaintea hoților. Protejează-ți locuința!

8 iun. 01:30   Societate
2316 0

E perioada vacanțelor. Facem călătorii, drumeții, plecăm mai des de acasă, fiind cald lăsăm geamurile deschise, iar hoții profită de absența noastră. Pentru ca bucuria vacanței să nu fie umbrită de surprize neplăcute la întoarcere, polițiștii repetat vă atrag atenția supra modului în care puteți să vă protejați locuința, informează Noi.md.

Indiferent pe ce perioadă de timp plecați de acasă, chiar și pînă la piață sau la magazinul de la colț, încuiați nu doar ușa de la intrare, ci și ferestrele.

Rețelele de socializare au devenit nu doar o sursă de informații pentru prieteni dar și pentru hoți, astfel vă recomandăm:

Atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet.

Manifestați o atenție sporită la fotografiile și datele pe care le postați pe internet dar și vizibilitatea acestora pentru persoanele străine.


Evitaţi prieteniile cu persoane pe care nu le cunoaşteţi în realitate şi nu dezvăluiţi date despre Dumneavoastră celor pe care îi cunoaşteţi doar în mediul online.

Dacă locuiți la bloc vă puteți securiza apartamentul luînd în considerație următoarele sfaturi:

Montaţi-vă lacăte sigure și asigurați-vă că sînt instalate corect.

După posibilitate instalați sisteme de alarmă, sisteme de siguranță ce includ supraveghere video și acces în scară prin interfon.

Dacă locuiţi la parter sau la etajul 1, este bine ca ferestrele să fie dotate cu grilaje.

Repere pentru derutarea infractorilor:

Cînd părăsiţi locuinţa, pe timpul nopţii, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune.

Montaţi la vedere plăcuţe de atenţionare cu privire la existenţa unui sistem de securitate; o sirena de exterior descurajează extrem de eficient.

În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, rugaţi vecinii sau prietenii apropiaţi să procedeze astfel încît să nu se simtă lipsa dumneavoastră: geamuri deschise, ridicarea corespondenţei etc.; Spiritul de echipă ii sperie pe hoți, ei simt imediat cînd cineva are grijă de proprietate sau este cu ochii în patru.

Cum să procedați dacă aţi devenit victima infracțiunii de furt din locuință?

Nu intraţi în panică, anunţaţi de urgenţă Poliţia şi nu pătrundeţi în cîmpul infracţional, pentru a nu şterge probele lăsate de infractor. În multe cazuri, victima sau alte rude doresc să verifice ce obiecte lipsesc, prin aceasta distrugînd probele existente.

Puneți la dispoziţia Poliţiei cît mai multe date relevante, precum: persoanele suspecte care s-au aflat în preajma locuinţei sau cele care au cunoscut faptul că victima lipseşte de acasă.

După cercetarea de către Poliţie a locului infracţiunii, examinaţi cu atenţie locuinţa şi furnizaţi-le polițiștilor caracteristicile de identificare ale bunurilor furate.

Analiza infracţiunilor de furturi din locuinţe evidenţiază o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvîrşirea unor astfel de fapte, iar cele mai dese furturi săvîrșite este posibil pe fondul neglijenţei proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecţie.

3
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?