COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Fiecare al patrulea moldovean este fumător - studiu

Fiecare al patrulea moldovean este fumător - studiu

Circa 25,3% din populația Republicii Moldova sînt fumători, dintre aceştia 5,6% femei. Vîrsta medie de inițiere a fumatului a constituit 17 ani. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul marcării Zilei Naţionale de renunțare la fumat.

Șeful Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a menţionat pentru Agenţie că fumatul este un risc major pentru sănătate, fiind asociat cu decesele prin: cancer pulmonar, boli coronariene, boli pulmonare cronice obstructive și boli cerebrovasculare. Acesta, de asemenea, afectează grav femeile însărcinate, provocînd naşteri premature şi greutate mică a copilului la naştere, iar la nou-născuţi creşte riscul apariţiei sindromului morţii subite, notează Noi.md cu referire la moldpres.md.

De asemenea, consumul de tutun implică costuri enorme pentru economia națională prin creșterea costurilor de îngrijire a sănătății și scăderea productivității muncii populației, care se estimează în Republica Moldova la circa 1 miliard 830 milioane de lei anual.


Anual, în a treia joi din luna noiembrie, la iniţiativa Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului în Republica Moldova, este marcată Ziua Naţională de renunțare la fumat. Scopul acesteia este creșterea gradului de conștientizare în rîndul populației, inclusiv a fumătorilor privind efectele nocive ale consumului de tutun și ale fumatului pasiv, precum și încurajarea renunțării la acesta sub orice formă.

Tot pentru a încuraja fumătorii să renunțe la fumat, în cadrul Dispensarului Republican de Narcologie a fost instituită în 2017 linia verde de consiliere și renunţare la fumat – 080010001. Anul trecut, la acest număr au apelat aproape 500 de persoane, dintre acestea au primit tratament și au renunțat la fumat 305 persoane dependente de tutun.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load