COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 999 493   INFECTAȚI 390 742(+1783)   TRATAȚI 367 199      DECESE 10452(+8)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7904
Criza energetică stiri: 493

Fiecare a patra școală din țară are bloc sanitar în curte

25 noi. 2021,, 08:25   Societate
1097 0

Fiecare a patra școală din țară are bloc sanitar în afara instituției, iar elevii sînt nevoiți să meargă în curte pentru necesitățile fizice.

În contextul pandemiei de COVID-19, problema igienei a devenit și mai acută, afectînd zeci de mii de copii. Astfel, majoritatea școlilor din țară încalcă drepturile elevilor la sănătate și intimitate. Declarații în acest sens au fost făcute la o masă rotundă organizată de Comisia protecție socială, în parteneriat cu Amnesty International Moldova.

De exemplu, la Gimnaziul din satul Sociteni, raionul Ialoveni, copiii sînt nevoiți să meargă la toaleta de afară. Condițiile nu sînt pe placul școlarilor, care spun că ar fi bine ca și în școala lor să fie construite grupuri sanitare moderne.

Și la Gimnaziul nr 65 din satul Condrița, pînă în anul 2018, wc-ul era în curtea școlii. Acum însă, instituția este conectată la rețeaua de apă și canalizare, iar elevii beneficiază de condiții mai bune. La aceste lucrări a pus umărul și Primăria locală, spune directoarea școlii.

Potrivit reprezentanților societății civile, nu se poate vorbi despre un sistem educațional performant, atunci cînd un copil vine la școală, face lecții la o tablă interactivă, învață după un curriculum bun, dar nu are și condiții bine de igienă.


Prin urmare, autoritățile își propun ca prin aceste discuții să ajungă la un consens, iar pînă anul 2023, să asigure toate școlile și grădinițele din satele Moldovei cu grupuri sanitare moderne.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Educației și Cercetării, din totalul de 1240 de instituții de învățămînt primar, gimnazial, liceal, public și privat, 361 de școli au grupurile sanitare amplasate în exterior, iar 53 de școli nu au acces la apă potabilă.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X