X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Festivalul-concurs naţional al formaţiilor de fluieraşi „Nistrule cu apă lină” a ajuns la ediția a XI-a

13 iul. 2022,, 22:00   Societate
2798 0

Cea de-a XI-a ediție a Festivalului-concurs naţional al formaţiilor de fluieraşi „Nistrule cu apă lină” s-a desfășurat duminică în satul Corjova, raionul Criuleni. Evenimentul a fost organizat de către Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), în colaborare cu Secţia raională Cultură şi Turism, Consiliul raional Criuleni și Primăria Corjova, informează Noi.md cu referire la moldpres.md.

Solicitată astăzi de agenție, Diana Dicusarî, directorul CNCPPI a menționat că festivalul are drept scop valorificarea folclorului muzical instrumental, readucerea în circuitul cultural a creaţiilor muzicale inedite și perfecţionarea măiestriei interpretative a formaţiilor de fluieraşi.

Potrivit sursei citate, la concurs au participat colective artistice formate din fluierari de diferite vîrste și care au interpretat melodii folclorice diverse ca ritmică, specifice fluierului. Autenticitatea şi valoarea repertoriului muzical, măiestria interpretativă și ţinuta artistică a concurenților a fost evaluată de către comisia de jurizare în frunte cu Ion Dascăl, dirijorul Orchestrei de Muzică Populară „Mugurel”, Artist al Poporului.

În urma evoluării, au fost acordate premii din partea Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial și a Consiliului raional Criuleni. Astfel, Premiul Mare a fost obținut de Ansamblul „Andrieș” din orașul Rîșcani, conducător - D. Nogai, iar premiul I - de Ansamblul „Fluierașii” (orașul Glodeni), condus de I. Mutelica și Ansamblul de fluierași de la Școala de arte din orașul Strășeni, condus de M. Bobeica. În posesia premiului II a intrat Ansamblul „Lăstăreii” din satul Corjova, raionul Criuleni, conducător - P. Pănuța. Cu premiul III s-au ales Ansamblul „Lăcrămioara” din satul Dondușeni, raionul omonim, conducător - M. Petic, Ansamblul „Prutenii” (satul Măcărești, r-nul Ungheni) și Ansamblul de fluierași din satul Holercani, r-nul Dubăsari, condus de M. Nița. În total, în concurs au participat 10 formații de fluierași.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?