Criza energetică stiri: 1713
Cutremure stiri: 386
Eurovision stiri: 420

Fermierii, un nou mesaj adresat autorităților: Cu ce nu sînt de acord

30 ian. 11:00   Societate
3305 0

Recent a fost publicat proiectul Codului Funciar, iar în acest context Asociația Forța Fermierilor se arată îngrijorată de faptul că redacția actuală a documentului oferă undă verde pentru companiile cu capital străin să devină proprietari ai terenurilor agricole.

„Articolul 21 din proiectul respectiv interzice dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole pentru persoanele fizice și juridice străine. Or, în text nu este nici o concretizare a noțiunii "persoana juridică străină". Alte acte normative ale Republicii Moldova stipulează că persoana juridică străină sau nerezident este considerat agent economic, care este înregistrat și își desfășoară activitatea în afară Republicii Moldova. Astfel reiasă că întreprinderile și organizațiile, care sunt înregistrate în Moldova, dar juridic sunt controlate direct sau indirect de persoanele străine, vor avea dreptul legal să fie proprietari ai terenurilor agricole din țara noastră. Proiectul Codului Funciar nu conține nici o limitare pentru acest tip de companii să aibă în proprietate pământul agricol moldovenesc.

Atragem atenție că în prezent există norma legală din legea cu privire la prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului, care prevede că întreprinderile cu investiții străine în capitalul social nu au dreptul să dețină în proprietate terenuri agricole. Însă, după intrare în vigoare a Codului Funciar această lege urmează să fie abrogată”, se arată în mesajul fermierilor.

În aceeași ordine de idei, Forța Fermierilor declară că nu este de acord cu abordarea subiectului dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, propusă în proiectul constituției funciare și face un apel pentru întreagă societate să analizeze riscurile pentru agricultura și satele noastre și cere de la autoritățile abilitate organizarea urgentă a dezbaterilor publice pe marginea problemei.

„Organizația noastră pledează categoric pentru formularea tranșantă și fără ambiguități a restricției pentru orice persoana fizică străină sau persoana juridică cu asociați/acționarii străini, care direct sau indirect administrează entitatea, să dețină dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole din Republica Moldova”, se mai arată în mesajul Asociației Forța Fermierilor.

5
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий