X 

Fermierii preferă să țină grîul în hambare, decît să-l dea la preț mic

27 iul. 08:00   Societate
2584 0

Grîul, orzul și rapița s-au scumpit semnificativ la bursele internaționale. Scumpirea din ultima săptămînă este de aproape 20 de euro pentru o tonă.

Tendința nu este resimțită, însă, și în Republica Moldova, unde, se pare, piața funcționează după alte reguli. În ultimele zile grîul s-a scumpit cu cel mult 5-10 bani, iar din această cauză fermierii preferă să-și țină deocamdată cerealele în hambare.

Potrivit agricultorilor moldoveni, în prezent un kilogram de grîu se poate vinde cu maxim doi lei și 60 de bani, iar orzul cu doi lei și 30 de bani.

Astfel, agricultorii spun că în loc să vîndă acum cu un preț derizoriu, preferă să stocheze, deocamdată, cerealele în hambare, transmite Noi.md cu refderire la tv8.

Unii fermieri spun au încercat să exporte cerealele, însă au apărut probleme logisitice, din cauza că vămile ar fi supraîncărcate cu TIR-uri ucrainești.


În timp ce în țara noastră o tonă de grîu costă între 135 și 155 de euro, în Ucraina prețul este de aproape 200 de euro, iar la bursele internaționale acesta ajunge pînă la 260 de euro.

1
0
4
4
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?