Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Fermierii din Căușeni și Ștefan Vodă s-au pornit cu tractoarele la Chișinău

13 aug. 2020,, 16:05   Societate
3077 2

Mai mulți agricultori din Căușeni și Ștefan Vodă au pornit joi, cu tractoarele, spre Chișinău. Oamenii, care susțin că au rămas fără venituri și că sînt nemulțumiți de faptul că autoritățile nu țin cont de solicitările lor, anunță că își vor parca mașinile agricole în centrul capitalei și vor protesta acolo.

În coloană, la o distanță de 100 de metri, peste 50 de agricultori au pornit cu tractoarele de la Căușeni în jurul orei 14:30.

Miercuri, 12 august, la debutul ședinței de Guvern, premierul Ion Chicu a vorbit despre protestele agricultorilor din ulimele zile menționînd că „executivul face și a făcut tot ce este posibil și că nu va accepta șantaj din partea acestora”.

Joi deputatul PDM, Nicolae Ciubuc, a menționat că cei din coaliția de guvernare nu sînt împotriva convocării ședinței extraordinare a Parlamentului în cadrul căreia să fie discutată situația din Agricultură, așa cum afirmă opoziția, ci că „scopul coaliției este altul – obținerea rezultatelor pentru producătorii agricoli, nu populism, nu circ în Parlament și nu chemare la proteste cu tractoare și violență în fața Parlamentului sau pe drumurile naționale”.

Mai multe proteste ale agricultorilor au fost organizate marți, 11 august, în mai multe raioane din R. Moldova. Oamenii, supărați că au rămas practic fără niciun leu, munca lor fiind afectată de secetă, iar autoritățile „nu fac nimic ca să-i ajute”, și-au luat tractoarele și au ieșit la proteste la Lăpușna, Ungheni, Basarabeasca, Cimișlia, dar și în alte localități.


Principalele revendicări ale agricultorilor:

1. Cerem Guvernului RM declararea Stării Excepționale în agricultură pentru zona de Centru și Sud – Est a RM cu eliberarea certificatelor de forță majoră pentru a permite agricultorilor reeșalonarea datoriilor față de agricultori.

2. Scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar pe o perioadă de 12 luni și instituierea unui moratoriu la plata penalităților pentru întîrzierile ce țin de aceste taxe.

3. Indenitifcarea în mod prioritar a resurselor finanicare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier de grîu de toamnă cu cel puțin 4 lei kilogramul pentru agricultorii rămași fără semințe.

4. Acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinii în proporții de cel puțin 50 % pentru perderile estimate.

5. Cerem explicații publice de la ministrul Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină. În același timp anunțăm că sîntem dispuși să oferim Guvernului un răgaz pînă la data de 20.07.2020 cînd așteptăm un răgaz pe marginea cerințelor enunțate. În caz contrat sîntem dispuși să organizăm proteste pe tot teritoriul republicii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?