X 
Puterea stiri: 7443
Criza energetică stiri: 1168

Fermierii cer declararea stării de urgență în agricultură

18 aug. 11:15   Societate
1475 0

În cadrul ședinței de ieri cu ministru al agriculturii și industriei alimentare, Consiliul Asociației Forța Fermierilor a descris repetat situația actuală în sectorul agrar, care este extrem de dificilă și cere declararea stării de urgență în agricultură.

Fermierii că la baza solicitării lor stau mai multe motive, printre care:

1. seceta excesivă pentru culturile de grupa a două și plantațiile multianuale;
2. embargou rusesc la importul producției vegetale din Moldova;
3. prețuri derizorii la producția agricolă moldovenească, influențate de piața Ucrainei, problemele enorme în logistica de export și poziția abuzivă a unui magnat, care controlează real portul Giurgiulești;
4. majorarea cu 200-400 % costurilor producerii agricole și creșterea exorbitantă a dobînzilor bancare.

„În asemenea condiții există riscul că foarte mulți fermieri mici și mijlocii de la zonele rurale se vor falimenta în cîteva luni.

În urma discuției Consiliul Asociației a solicitat ca pînă vineri, 19 august, ministerul agriculturii și industriei alimentare să vină cu răspunsul franc dacă și cînd poate fi declarată starea de urgență în agricultură și emisă decizia Comisiei Situației Excepționale, care ar permite:
1.amînarea plăților scadente (cu excepția plății de arendă) ale agricultorilor afectați de secetă și embargou față de creditorii, fără calcularea penalităților;
2. acordarea producătorilor agricoli afectați unor facilități fiscale;
3. adresarea Guvernului către partenerii extern pentru identificarea resurselor financiare pentru compensarea parțială a pierderilor ale unor categorii de fermieri afectați”, se arată în mesajul fermierilor.


În cazul în care vineri nu va avea un răspuns tranșant, Asociația Forța Fermierilor va recurge la alte instrumente de protejare a intereselor membrilor lor.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав