Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Fermierii bat alarma sînt afectați de secetă, prețurile la gaz și motorină

18 noi. 2021,, 14:20   Societate
2600 0

O asociație de fermieri au publicat o scrisoare deschisă adresată președintei Maia Sandu, speakerului și prim-ministrei, prin care le cer implicarea și soluționarea de urgență a problemelor cu care se confruntă, întrucît tergiversarea rezolvării acestora vor pune în pericol „securitatea alimentară a statului” transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

Seceta, criza gazului, care a spus pe stop mai multe elevatoare de uscare a porumbului, prețurile mari la motorină, dar și lipsa măsurilor de sprijin a producătorilor autohtoni, sînt printre cele mai grave probleme abordate de fermieri și pentru care cer soluții de la guvernare.

„Noi, fermierii Republicii Moldova, membri ai Asociației Forța Fermierilor, tragem un semnal de alarmă, pe care vă solicităm să îl analizați cu toată responsabilitatea, cu privire la situația grea în care se află agricultorii din întreaga țară. Mai mult, strigătul nostru de disperare este și pentru că nu vedem o implicare serioasă a autorităților în a rezolva problemele fermierilor. Din păcate, conducerea de stat din Republica Moldova este nepăsătoare la situația în care se află sectorul agroalimentar și asta e un lucru foarte grav, ce trebuie îndreptat de îndată.

Prin această scrisoare deschisă, dorim să atragem atenția liderilor politici dar și opiniei publice, în general, cu privire la problemele grave fermierilor din Republica Moldova care vor pune în pericol securitatea alimentară a țării. Vă prezentăm, în cele ce urmează, elementele principale ale crizei agricole din Republica Moldova, în viziunea noastră, a grupului care construiește cea mai importantă organizație a agricultorilor, Asociația Forța Fermierilor.

Risc major să pierdem cultura de grîu a anului 2022. Secetă pedologică prelungită din toamnă nu a permis răsărirea suprafețelor înființate. În zonele de sud și sud-est, acolo unde grîul totuși a răsărit, cultura este într-o stare gravă pentru că deficitul de precipitații nu permite dezvoltarea culturii.


Ca soluții, pe termen lung, propunem o politică implementată eficient a rețelelor de irigare.

Pe termen scurt, dacă evoluția vegetației merge tot mai rău, statul să pregătească un lot semincer consistent, ca intervenție de urgență, pentru reînsămînțarea suprafețelor cu grîu de primăvară a suprafețelor afectate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?