Decizia a fost luată astăzi la ședința Consiliilor de administrare a Federației naționale a Fermierilor și Asociației Forța Fermierilor.
Cele două organizații precizează într-o declarație publică că situația în sectorul agrar este foarte gravă și agricultorii sunt afectați mai puternic decăt în 2020, întrucît se confruntă concomitent cu mai multe fenomene nefaste cum ar fi secetă, embargou rusesc, scumpiri enorme la resurse necesare producerii agricole.
Potrivit lor, din cauza presiunii creditelor și a creșterii poverii fiscale, se așteaptă falimentul masiv al producătorilor agricoli.
"În aceste condiții pentru foarte mulți fermieri mici și mijlocii este extrem de greu de supraviețuit și de efectuat măcar la nivelul minimal lucrările agricole de toamnă. Se așteaptă falimentul masiv al producătorilor agricoli din sate și preluarea terenurilor de către agroholdinguri", se arată în declarație.
Totodată, producătorii agricoli afirmă că nu au fost auziți de către autorități.
"Doamna Prim-ministră ignoră cras agricultorii și evită orice dialog cu organizațiile noastre. Totodată, promisiunile publice inițiale ale domnului ministru al agriculturii și industriei alimentare nu au fost realizate și discuția noastră de două luni pe platforma ministerială pe aceste subiecte a eșuat. Reiterăm că mai multe revendicări ale fermierilor nu necesită alocări financiare din bugetul de stat".
În contextul protestului anunțat pentru 20 septembrie, organizatorii afirmă că nu vor accepta nicio încercare din partea unor partide sau grupări să folosească această acțiuni în scopuri politice.
Adăuga comentariu