Este vorba despre persoanele cu astm bronșic, bronșite cronice, infecții respiratorii și alergii respiratorii, precum și despre vîrstnici și copiii mici, , transmite IPN.
În perioada 3-5 septembrie, circulația aerului predominant nord-estică favorizează avansul dinspre partea central-sud-vestică a Asiei (zona deșertului Karakum) a unei mase de aer încărcată cu particule de praf, către estul Europei și deasupra Republicii Moldova.
Agenția de Mediu precizează că vîntul puternic a favorizat depunerea acestor particule pe suprafețele expuse. Ca urmare a acestui fenomen, concentrațiile de particule în suspensie PM10 au înregistrat o creștere nesemnificativă, depășind valorile limită admise la mai multe stații de monitorizare a calității aerului, dar care la moment nu prezintă pericol pentru sănătatea populației. Astfel, la stația automată din municipiul Chișinău, concentrațiile de PM10 au depășit de 1,4 ori valoarea de referință, iar la stația automată din localitatea Mateuți, raionul Rezina, de 1,7 ori.
Pe lîngă transportul de particule de praf din zonele deșertice, cauzat de vînturile puternice, este posibil ca și condițiile meteorologice locale și activitățile umane să contribuie la creșterea concentrației de poluanți în aer. În perioadele cu temperaturi ridicate și umiditate scăzută, precum cea din prezent, emisiile provenite din arderea combustibililor fosili, în special din traficul auto, pot rămîne concentrate în straturile inferioare ale atmosferei, agravînd astfel calitatea aerului.
Specialiștii în sănătate publică le recomandă persoanelor să evite activitățile fizice intense în aer liber și deplasările de lungă durată. „Dacă nu puteți amîna deplasarea în aer liber și suferiți de o boală respiratorie cronică sau alergii, este important să aveți medicamentele corespunzătoare cu dumneavoastră”, precizează Agenția Națională în Sănătate Publică.
Adăuga comentariu