X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Femeile și tinerii din Moldova au fost instruiți să coacă pîine după tradiția estonă ©

3 mai. 2023,, 15:00   Societate
3435 0

Moldova și Estonia au implementat un proiect comun în care femeile și tinerii din țara noastră au fost instruiți în domeniul antreprenoriatului și panificației în tradițiile estoniene.

În special, Asociația municipală a comitatului Viljandi (Estonia) și Comunitatea Estonă din Moldova au implementat un proiect comun menit să ajute întreprinderile mici la "Extinderea participării femeilor și tinerilor moldoveni la antreprenoriat".

Proiectul a fost lansat în octombrie 2021 și s-a încheiat în martie 2023. Proiectul a fost implementat cu sprijinul financiar al Estoniei (Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei, ESTDEV). Autoritățile locale din raioanele Strășeni, Ialoveni, Criuleni și Orhei au oferit sprijin administrativ.

Grupul-țintă al proiectului au fost femeile și tinerii care sînt interesați de antreprenoriat și vor să-și înceapă propria afacere.

Prima parte a instruirii a avut loc online. În cadrul proiectului au fost instruiți antreprenorii nou-inițiați, precum și a avut loc un schimb de experiență cu micii antreprenori estonieni. În noiembrie 2021, în Moldova au sosit experții estoni. Participanții la proiect au primit consultări individuale. Au fost organizate 2 grupuri (clase) care au învățat procesului de coacere a pîinii negre tradiționale estoniene.

În noiembrie 2022, 15 tineri antreprenori au efectuat un tur de studiu în Estonia. Vizita a depășit toate așteptările lor. Participanții au vizitat întreprinderile mici din sudul Estoniei, comitatul Viljandi. Participanții moldoveni au rămas impresionați de sistemul de susținere a întreprinderilor mici, de cadrul legislativ în domeniul întreprinderilor mici, de simplitatea înregistrării și organizării întreprinderilor private mici. Ospitalitatea estonienilor a depășit toate așteptările.

În martie 2023, a avut loc o vizită a experților estonieni în Moldova. Au avut loc instruiri, iar experții au vizitat întreprinderile mici.

Drept urmare, în cadrul proiectului, a fost dotată bucătăria unui nou centru de instruire publică pentru cursuri ulterioare. Tinerii antreprenori au primit consultări privind îmbunătățirea afacerilor (cultivarea pomușoarelor, brutar, apicultor, servicii de catering, constructori). Au fost create 20 de locuri de muncă în 5 companii, a fost creată Uniunea Tinerilor Antreprenori din Strășeni (Moldova). A fost semnat un acord de cooperare între antreprenorii din Rapla (Estonia) și Strășeni (Moldova). A fost instruit un grup de antreprenori care vor deveni formatori pentru noii cursanți. Toți participanții au primit diplome care confirmă participarea lor la proiect.

Instruirea a fost realizată cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Estonia (STDEV).

Partenerii proiectului au fost: Asociația Societății de Management a comitatului Viljandi și Comunitatea Estonă din Moldova, care au exprimat recunoștință tinerilor antreprenori și autorităților locale din raioanele Strășeni, Orhei, Criuleni și Ialoveni.

Proiectul privind gestionarea organizațiilor mici afaceri și procesul de coacere a pîinii după tradițiile estoniene a avut un mare interes în rîndul participanților. Se planifică continuarea activității de instruire în domeniul coacerii pîinii și preparării bucatelor naționale tradiționale.

Trebuie remarcat faptul că proiectele propuse de Estonia sunt un bun exemplu de cooperare între reprezentanții întreprinderilor mici din cele două țări, ceea ce contribuie la consolidarea pozițiilor sociale ale societății moldovenești, a relațiilor de prietenie dintre Estonia și Moldova.

2
0
0
0
3

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?