X 

Familia regretatului Ion Druță face tot posibilul pentru aducerea în Moldova a corpului neînsuflețit al scriitorului

29 sep. 18:17 (reactualizat 30 sep. 08:41)   Societate
6367 2

Familia regretatului Ion Druță întreprinde toate demersurile necesare pentru a putea aduce în Republica Moldova corpul neînsuflețit al scriitorului. Despre aceasta a comunicat pentru Noi.md Gheorghe Erizanu, fondatorul Editurii „Cartier”, cel, care a făcut public Testamentul maestrului.

"Găsiți tot în Testamentul regretatului scriitor. Știu că familia lui Ion Druță vrea sa-i aducă corpul neînsuflețit în Moldova.

Dacă, din anumite motive, nu va reuși acest lucru, atunci, așa cum scrie în testament, trupul maestrului va fi incinerat și va fi adusă cenușa", a spus pentru Noi.md Gheorghe Erizanu.

În data de 28 septembrie, cînd a fost dată vestea cumplită privind decesul scriitorului, Ministerul Culturii, a venit cu un mesaj de condoleanțe, în care instituția a mai menționat că ministrul Sergiu Prodan a luat legătura cu rudele îndoliate și este în permanent contact cu acestea.

"În cazul în care familia va decide ca Ion Druță să fie înhumat acasă, în Moldova, autoritățile se oferă să acorde tot suportul", se mai arată în mesaj. Contactată de Noi.md, Liuba Lupașco, șefa serviciului de presă al Ministerului Culturii, a spus că instituția este disponibilă în continuare pentru tot suportul, în cazul în care va exista o solictare din partea familiei regretatului scriitor.


Și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) s-a expus în privința unei eventuale decizii de repatriere a corpului neînsuflețit al maestrului Ion Druță.

"De repatriere se ocupă rudele prin intermediul unei companii funerare. MAEIE va supraveghea procesul și va acorda asistență la necesitate", a spus pentru Noi.md Filip Cojocaru, reprezentantul Serviciului de presă al instituției.

Amintim că Ion Druță s-a stins din viață la vîrsta de 95 de ani. "Corpul meu neînsuflețit să-l întoarceți în patria mea și să fiu înmormîntat în Soroca, la Lumînarea Recunoștinței, monument căruia i-am dedicat 16 ani din viață.

Cer să fiu înmormîntat în liniște și modestie, fără discursuri lungi și fără vizite la tot felul de locuri, care se crede că au cooperat și l-au onorat pe cel decedat, cu excepția, poate, a Teatrului Național, unde, într-adevăr, încă se mai aud replicile eroilor mei {...}", se arată în Testamentul maestrului, publicat de Gheorghe Erizanu.

Președinta Maia Sandu, în mesajul său de condoleanțe, a menționat că Ion Druță a fost mesagerul Moldovei în lume.

"A descris satul moldovenesc, satul drag inimilor noastre, ca nimeni altul. Ion Druță a adus prin cărțile sale multă dragoste pentru valorile morale ale neamului nostru, pentru viața și munca țăranilor, pentru limba noastră vie și bogată {...}".

25
0
3
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?