X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Falsificare primitivă antimoldovenescă în ambalajul românismului agresiv

20 feb. 2019,, 20:30   Societate
3894 3

Lucrarea lui Ioan Scurtu şi Ion Şişcanu „Istoria românilor. Epoca contemporană. Manual pentru clasa a XII-a", editat în 2011 în România, în esenţă nu se deosebeşte de manualul din 2001 al aceloraşi autori.

Doar că este şi mai primitiv, mai voluminos (220 de pag.) şi mai supraînărcat cu tot felul de detalii neînsemnate, falsuri şi aiureli, care se numesc „adevăr istoric".

De asemenea, şi acest „manual" antistatal este supraîncărcat cu terminologie nazistă de tipul: „neam românesc", „alogeni, „străini", „venetici" (p. 3, 23, 39, 63, 67, 121, 123, 127, 130). „Basarabia" şi „Transnistria" sînt prezentate ca „provincii româneşti", iar moldovenii, contrar voinţei lor, a normelor europene democratice şi principiilor ştiinţei etnologice mondiale – români. Autorii se jură că stau pe poziţiile „valorilor europene" (p. 3), dar în realitate în cel mai brutal mod le calcă în picioare şi sfidează Recomandările Consiliului Europei şi a experţilor lui, care consideră că însăşi denumirea de „istorie a românilor" este etnocratică şi naţionalist-xenofobă.

Deja din introducere (p. 4) Scurtu şi Şişcanu comunică: „Invităm tînăra generaţie să-şi îndrepte studiul istoric asupra neamului românesc" – teză nazistă prin esenţă.

Scopul autorilor este de a răspîndi falsuri, mituri şi ură faţă de toţi care-i „impun" României „prevederi dezavantajoase": referitor la „recunoaşterea unirii Basarabiei cu România" (p. 5) şi „propunerile" sovieticilor de a recunoaşte acest act (p. 60, 61); „existenţa" în România în anii 1918-1938 a „unui regim democratic" (p. 11, 15-22); despre „libertăţi depline" pentru minorităţile naţionale în România interbelică (p. 15); precum că în „perioada interbelică Basarabia a înregistrat reale progrese în toate domeniile (p. 40-43, 73-77: Scurtu şi Şişcanu scuipă pe documente, mărturii şi amintirile contemporanilor [care relevau că situaţia basarabenilor era mai rea decît cea a robilor din coloniile din Africa], dacă acestea vin în contradiţie cu braşoavele lui „patriotice" antimoldoveneşti (în acest scop el nu ezită să apeleze chiar la bîrfe [p. 109]); despre „accesul tuturor la studii liceale şi superioare în România interbelică (p. 65); prezentarea unilaterală a unor personalităţi (de exemplu C. Stere – p. 76) în scopul falsificării grosolane a istoriei în spirit românist; precum că „ideea creării republicii moldoveneşti nu a apărut în sînul populaţiei băştinaşe din localităţile de pe malul stîng al Nistrului" (p. 80); despre „eliberarea" Basarabiei de către Hitler şi Antonescu în 1941 (p. 106, 110); despre „vandalizarea" României de către Armata Roşie (p. 113); despre mişcarea antisovietică de masă (p. 127-131); despre încercările propagandei sovietice de a-i face pe moldoveni „să dispreţuiască lumea occidentală" (p. 123) şi să le cultive „ura faţă de statul şi poporul român" (p. 125) etc.


Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?