Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 931

Fals: Guvernul a început o campanie de castrare a bărbaților

27 iul. 18:00   Societate
1639

Un material video informativ despre contracepție, publicat pe rețelele sociale de Ministerul Sănătății a devenit țintă a dezinformărilor diseminate atît în rețelele sociale, de unele site-uri, dar și politicieni, afirmîndu-se că Guvernul a început o „campanie de castrare” a bărbaților.

Este un fals grosolan. De fapt, Ministerul Sănătății distribuie diferite materiale informative privind metodele de contracepție disponibile în Republica Moldova, iar în videoul cu pricina populația este informată despre procedura de vasectomie, cunoscută și sub denumirea de sterilizare masculină – o metodă de contracepție benevolă a bărbaților care nu vor să aibă copii, transmite Stopfals.md.

În luna iulie, în rețelele sociale, un utilizator a publicat o postare în care se menționează că prioritatea actualului Guvern este... să sterilizeze bărbații și femeile.

Alt internaut afirmă că „în timp ce Republica Moldova se confruntă cu o criză demografică, iar multe familii suferă de infertilitate, Ministerul Sănătății a decis să lanseze o campanie de promovare a sterilizării bărbaților”.

Politicieni promotori ai speculațiilor pe Internet


Aceste mesaje au fost preluate și de unii politicieni. În cadrul ședinței săptămînale a Primăriei municipiului Chișinău din 11 iulie 2022, primarul Ion Ceban a spus că videoul de pe rețelele sociale „ar promova sterilizarea bărbaților la nivel național”.

„Subiectul demonstrează cît de incompetenți sînt cei care ne guvernează și e foarte trist ce se întîmplă.

Casa arde, baba se piaptănă. După ce nu au făcut nimic, am ajuns sa o vedem și pe asta. Voi sînteți nebuni acolo? Poate și e ceva bun, de învățat, dar cînd avem o natalitate scăzută, iar noi spunem cît de bine este să sterilizăm moldovenii, oare despre ce vorbește asta? Toate problemele în sănătate s-au terminat și v-ați apucat de castrare”, a declarat Ceban.

Fostul prim-ministru Ion Chicu la fel nu a ezitat să profite de ocazie pentru a critica guvernarea actuală și să promoveze diverse speculații. „Ministra Sănătății a Maiei Sandu, care în ultimele zile este preocupată tare de sterilizarea bărbaților din țară...”, și-a început fostul premier o postare pe Facebook, în care i-a adresat critici ministrei Sănătății, Alei Nemerenco.

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea, de asemenea, a distribuit mesaje speculative în rețelele sociale, criticînd videoul promovat de Ministerul Sănătății.

Mesajele politicienilor = speculații în media

Mesajul de critică al primarului de Chișinău a fost mediatizat de Kp.md, portal cu politică editorială pro-Kremlin.

Autoarea acestui site speculează prin titlu și intertitlu că sterilitatea impusă în Moldova ar fi o valoare europeană: (în traducere) „Cic-cic - și nu mai ești bărbat: De ce în Moldova, unde natalitatea este una dintre cele mai scăzute din lume, au început să promoveze sterilizarea bărbaților”.

Valorile europene au intrat în fiecare casă moldovenească fără să bată și fără să ne ceară permisiunea nouă, fetelor - un apel către populația feminină a Moldovei”.

Ministerul Sănătății nu promovează sterilizarea

Afirmația că Ministerul Sănătății a început o campanie de sterilizare a populației este falsă și speculativă.

„Videoul care a provocat reacții este unul dintr-o serie de clipuri informative despre contracepție”, ne-a spus Elena Mudrîi, purtătoarea de cuvînt a Ministerului Sănătății.

Pentru a aborda subiectul a fost creat un parteneriat între Minister, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie, UNFPA și platforma media sîntparinte.md. Singurul scop al acestor materiale a fost cel de a informa populația, iar Ministerul Sănătății nu promovează sterilizarea.

Primele video-uri de promovare a contracepției au fost publicate în timpul Guvernului Chicu

De fapt, campania de promovare a metodelor de contracepție nu a fost inițiată de actualul Guvern, ci de Guvernul Chicu. Primele materiale video din această serie au apărut încă în iulie 2020, cînd ministră a Sănătății era Viorica Dumbrăveanu.

Irina Lipcanu, analistă programe comunicare la Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), a menționat că au fost produse mai multe videouri informative despre toate metodele de contracepție, precum și alte aspecte din domeniul sănătății sexuale și reproductive, planificate pentru publicare în 2021 și 2022.

Materialele apăreau cu o anumită periodicitate și vizau absolut toate opțiunile de contracepție disponibile: de la prezervativ pînă la dispozitive intrauterine.

Într-un comunicat al UNFPA este menționat că „obiectivul principal este de a informa populația despre accesul la mijloacele de contracepție existente în Republica Moldova și a descrie toate metodele de contracepție, cum ar fi contraceptivele orale, inelul vaginal, dispozitivul intrauterin, spermicidele și diafragma, vasectomia și altele (în total 20 de metode) pentru a combate miturile existente.

Fiecare metodă este explicată în mod egal din perspectiva avantajelor, eficienței, criteriilor de eligibilitate, implicațiilor medicale și posibilelor efecte secundare. Informațiile se bazează pe resurse sigure, dezvoltate de Organizația Mondială a Sănătății, UNFPA și alte instituții internaționale de profil. Niciuna dintre metode nu este promovată, susținută sau recomandată în mod specific”.

Ministerul nu promovează, ci doar informează, a declarat Ala Nemerenco într-o postare pe Facebook: „Ministerul Sănătății se conduce de faptul că activitatea promoțională a serviciilor medicale și medicamentelor sînt guvernate de reguli complexe cu scopul de a menține un echilibru în informarea populației și consumul rațional al acestora, și trebuie să o tratăm cu mare atenție, deoarece poate cauza interpretări eronate care ar duce la decizii eronate. Aici e important consultul medical și informarea efectuată personalizat de către medici”.

La scurt timp după publicare pe rețelele sociale, materialul video totuși a fost șters de pe pagina Ministerului Sănătății, din cauza interpretărilor greșite ale publicului. Toate videourile din cadrul campaniei rămîn a fi disponibile însă pe paginile USMF și pe platforma sîntparinte.md.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав